Houdbaarheid Bloem

Bloem is het fijngemalen meel van diverse granen. Er bestaan vele soorten bloem, zoals tarwebloem, patentbloem en maisbloem. Als je van bakken en koken houdt en graag mooie gerechten maakt kun je de bloem ook bij de molenaar kopen. Die is op dit gebied deskundig en kan goede adviezen geven. Het is belangrijk om te weten hoelang je  bloem bewaren kan worden en onder welke condities. Dus wat is de houdbaarheid van Bloem?

Bloem bewaren

 Buiten Koelkast (ongeopend)Buiten Koelkast (geopend)Vriezer
Bloem 1 jaar na THT > 1 jaarn.v.t.
Roggebloem 1 jaar na THT > 1 jaarn.v.t.
Rijstebloem 1 jaar na THT > 1 jaarn.v.t.
Patentbloem 1 jaar na THT > 1 jaarn.v.t.
Maïsbloem 1 jaar na THT > 1 jaarn.v.t.

Houdbaarheid BloemHoe kun je vaststellen of bloem niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of bloem niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Bloem muf ruikt, ranzig is en je er insecten in aantreft, dient de bloem weggegooid te worden.

Hoe lang kan je bloem bewaren?

Bloem kan langer dan 1 jaar bewaard worden mits bewaard in een droge en koele ruimte en in een goed afgesloten blik of bus. Door vocht en warmte tref je eerder insecten aan in bloem.

Hoe moet je bloem bewaren?

Bloem moet je bewaren op een koele en droge plek. Door te zorgen dat er geen lucht bij komt en het koel is, geef je stofluizen minder kans om in de bloem te nestelen. Stofluizen zijn kleine beestjes die in huis kunnen voorkomen. Door goede ventilatie kan je de stofluizen goed bestrijden.

Zorg dat je bloem (en meel) in luchtdichte containers bewaart. Plaats de container op een droge en koele plek. Bijvoorbeeld in een keukenkastje. Als de bloem bijna op is, vul dan niet de bloem aan met nieuwe bloem. Gooi het laatste restje weg, maak de container schoon en vul dan opnieuw bij. Dat voorkomt dat eventuele stofluizen blijven groeien in de nieuwe bloem.

Let op: vermijd sterke geuren in de buurt van bloem

Zorg ervoor dat je geen sterk geurende producten in de buurt van jouw bloem bewaart. Als je het naast uien bewaart bijvoorbeeld kan de bloem de geur van uien overnemen. Hetzelfde geldt helaas ook voor dingen als schoenpoets of een muffe kelder. Daarna wil je er echt niks meer mee bakken.

Bewaar bloem op een koele, droge plek. De koelkast is niet geschikt want dan gaat de bloem condenseren als je het eruit haalt. Maar een goede koele plek in huis is echt de moeite waard. Dat voorkomt namelijk dat er allerlei soorten beesten in gaan nestelen zoals de stofluis.

Nee, je wilt de beestjes niet opeten. Sommige uitwerpselen zijn ook niet goed voor de gezondheid.

Het ruikt muf en ranzig. Als je er ook nog insecten in aantreft, is het zeker niet meer goed.

Bloem kan 1 jaar na THT datum nog goed zijn. Maar dan moet het er wel goed uitzien en niet muf of ranzig ruiken.

Als je bloem droog en koel bewaart, neemt de kans dat stofluizen of meelmotten erin gaan nestelen flink af. Dat verlengt de houdbaarheid van bloem.