Artisjokken bewaren

Artisjok is een heerlijke groente die wel met de nodige zorgvuldigheid bereid dient te te worden. De Artisjok kan tegenwoordig het hele jaar door gekocht worden. Het seizoen is van juni tot oktober. De Artisjok is rijk aan vitamine C, calcium en ijzer. Na het koken wordt van de Artisjok het vlezige deel van de steel en het hart gegeten. De dikke, niet harde, schutbladen worden uitgezogen. Het is beter om gekookte Artisjokken niet te bewaren omdat ze, na koken, snel in smaak en kwaliteit achteruit gaan. Verwijder na aankoop van een Artisjok de harde en taaie onderste bladeren en een groot gedeelte van de steel. Breng een pan water met citroen aan de kook, voeg de Artisjokken toe en laat het geheel ca. 20 tot 30 minuten koken. Artisjok kan gegeten worden met een vinaigrette sausje of knoflookmayonaise. Er zijn veel leuke gerechten te vinden met Artisjokken. Er zijn ook Artisjokharten in blik te koop. Heerlijk in een salade of je pizza’s mee te verrijken. Het is belangrijk om te weten hoelang Artisjokken houdbaar zijn en onder welke condities.

Artisjok bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Artisjok Ongeopende Artisjokken in blik of pot. Volg de THT-datum

 Verse Artisjokken tot enkele dagen

Geopende Artisjokken uit blik tot 1 week

n.v.t.

Hoe kun je vaststellen of Artisjokken niet meer goed zijn?

Je kunt het beste vaststellen of Verse Artisjokken niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de Artisjokken beschimmeld zijn of rotte plekken hebben dienen de Artisjokken weggegooid te worden.

Ongeopende Artisjokken in blik of pot. Volg hiervoor de THT-datum op de verpakking. Als een blik beschadigd is of de deksel van de pot bol staat dan dient het product weggegooid te worden.

Artisjokken bewarenHoe moet je Artisjokken bewaren?

Verse Artisjokken kunnen enkele dagen in de koelkast bewaard worden. Wikkel de Artisjokken in een schone, vochtige doek.

Gekookte Artisjokken kunnen het beste op dezelfde dag geconsumeerd te worden.

Geopende Artisjokken uit pot of blik kunnen tot 1 week in de koelkast bewaard worden. Doe hiervoor de Artisjokken over in een goed afsluitbare bewaardoos en gebruik telkens een schone lepel om besmetting te voorkomen.