Houdbaarheid Meel

Meel wordt door het malen van tarwe verkregen en wordt daarom meestal tarwemeel genoemd. Het fijne maalsel zonder zemelen of kiemen noemen we bloem. Een witbrood wordt dan ook niet van tarwemeel gemaakt. De structuur van Meel is ook veel grover dan bloem. Er zijn veel diverse meelsoorten zoals roggemeel, boekweitmeel, griesmeel, maismeel, pannenkoekenmeel en aardappelmeel. Dus als je nog lang met het gekochte meel wilt koken en bakken is het belangrijk om te weten hoelang Meel houdbaar is en onder welke condities. Dus wat is de houdbaarheid van Meel? Dat is afhankelijk van de volgende factoren:

Houdbaarheid Meel

Ongeopend Geopend Vriezer
Zelfrijzend meel  1 jaar na THT  > 1 jaar n.v.t.
Maïsmeel  1 jaar na THT  > 1 jaar n.v.t.
Griesmeel  1 jaar na THT > 1 jaar n.v.t.
Roggemeel  1 jaar na THT  > 1 jaar n.v.t.
Boekweitmeel  1 jaar na THT  > 1 jaar n.v.t.
Aardappelmeel  1 jaar na THT  > 1 jaar n.v.t.
Tarwemeel  1 jaar na THT  > 1 jaar n.v.t.

Houdbaarheid MeelHoe kun je vaststellen of Meel niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of Meel niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als het Meel muf ruikt, ranzig is en je er insecten in aantreft, dient het Meel weggegooid te worden.

Hoe moet je Meel bewaren?

Meel kan langer dan 1 jaar bewaard worden mits bewaard in een droge en koele ruimte en in een goed afgesloten blik of bus. Door vocht en warmte tref je eerder insecten aan in Meel.