Granaatappel bewaren

De granaatappel komt oorspronkelijk uit Perzië. In de keuken uit het nabije- en Midden-Oosten kom je deze vrucht dus veel tegen. De pitjes worden gebruikt in allerlei gerechten. Hieronder lees je precies hoe lang je granaatappel bewaren kunt.

De granaatappel kan je in zijn geheel 2 weken op de fruitschaal bewaren. In de koelkast kan je een granaatappel een maand bewaren. In de vriezer blijven de granaatappel pitjes ruim een jaar houdbaar.

Hoe weet je of een granaatappel niet meer goed is?

Granaatappel bewarenDe granaatappel is rood of geel. Uiteindelijk wordt de granaatappel bruin. Als de huid niet meer glanst of beschimmeld is, is het niet meer goed. Ook als de granaatappel uitgedroogd is, kan je die weggooien.

Granaatappel op de fruitschaal bewaren

Een hele granaatappel kan je 2 weken op de fruitschaal bewaren. Als je de granaatappel aangesneden hebt, moet je die in de koeling leggen. Buiten de koelkast droogt het namelijk te snel uit. Een halve granaatappel blijft hooguit een dag buiten de koelkast goed.

Hoe lang kan je granaatappel in de koelkast bewaren?

Een hele granaatappel kan je een maand in de koelkast bewaren. Een halve granaatappel bewaren, kan ook. Maar dan blijft ie ongeveer 1 week goed. De pitjes worden dan blootgelegd. Daardoor drogen ze snel uit. Daarnaast nemen de pitjes veel smaakjes en geurtjes op. Zorg dat je de granaatappel dus goed afdekt.

De pitjes kan je los ook in de koelkast bewaren. Maar dan zo’n 3 dagen. Zorg er dan ook voor dat je de pitjes in een goed afsluitbaar bakje bewaart. Anders drogen ze uit en nemen ze de smaak en geur over van andere dingen in de koeling.

Hoe lang kan je de granaatappel in de vriezer bewaren?

Een hele granaatappel kan je beter niet invriezen. Je kunt het beste de granaatappelpitjes eruit halen. Die kan je dan los in een zakje of bakje invriezen. Dan blijven die pitjes ruim een jaar houdbaar.

Granaatappel bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Granaatappel 2 weken 1 maand n.v.t.
Granaatappelpitjes bewaren n.v.t. 3 dagen 1 jaar
Halve granaatappel bewaren n.v.t. 1 week n.v.t.

Duurzame keuze

De granaatappel is het hele jaar verkrijgbaar in Nederland. Maar er is een verschil waar die dan vandaan komt. Als je voor duurzaam gaat, koop je een granaatappel van juli tot en met januari. Dan komt de granaatappel uit Spanje, Turkije, Israël en Iran. 

Als je van januari tot en met juni een granaatappel koopt, komt ie uit Peru. Dan is jouw granaatappel een behoorlijke aanslag op het milieu qua transport. Dan kies je dus liever voor een ander stukje fruit.