Gember bewaren

Gember op siroop of gekonfijt in pot is verkrijgbaar in bolletjes en in kleine stukjes en wordt ook wel bakgember genoemd. Deze Gember wordt gemaakt van de jonge gemberwortels. Deze Gember is erg zoet en stroperig en wordt vooral in Oosterse gerechten gebruikt. Verder wordt het in gebak, taart, fruitsalade gebruikt of over ijs gedaan. Omdat Gember op siroop met mate gebruikt wordt is het belangrijk om te weten hoelang Gember houdbaar is en onder welke condities.

Gember bewaren

Buiten Koelkast Koelkast Diepvries
Gember beter van niet 3 weken 1 jaar
Gember op siroop n.v.t. 1 maand n.v.t.
Gemberwortel beter van niet 3 weken 1 jaar
Verse gember beter van niet 3 weken 1 jaar

Hoe kun je vaststellen of Gember niet meer goed is?

Gember Bewaren

Je kunt het beste vaststellen of Gember niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de gember verkleurd, ingedroogd of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.

Hoe lang kun je Gember bewaren?

Gember kun beter niet buiten de koelkast bewaren. Veel mensen kiezen ervoor om verse gember buiten de koelkast op kamertemperatuur te bewaren. Maar dan blijft ie echt minder lang goed. Je kunt dus het beste gember in de koelkast bewaren. Dan blijft ie ongeveer 3 weken goed. Dat geldt voor gember, gemberwortel en verse gember. Die drie zijn eigenlijk ook hetzelfde.

Gember bewaren in de koelkast

Als gezegd, blijft gember het beste houdbaar in de koelkast. Als de gember nog onaangesneden is, kan je die gewoon in de groentela leggen. Je kunt ervoor kiezen om de gember in een plastic zakje te bewaren. Of eventueel in de papieren zak van de groenteboer.

Geschilde gember bewaren

Als je de gember geschild en aangesneden wilt bewaren, kan dat ook. Ook dan kies je het beste voor de koelkast. Als je de gember volledig geschild of aangesneden hebt, kan je deze het beste in een bakje water bewaren. Zorg er dan wel voor dat je dagelijks het water ververst.

Gember bewaren in de vriezer

In de diepvries blijft gember makkelijk 3 maanden goed. Je kunt schijfjes, blokjes, aangesneden en hele gember invriezen. Als je de gember in zijn geheel invriest, kan je deze ook makkelijk raspen. Leg na het raspen de gember weer op tijd terug in de vriezer. Dan blijft de gember gewoon bevroren en lang houdbaar.