Frikandel bewaren

De frikandel is misschien wel de populairste snack in Nederland. Te vinden tot aan de Spaanse costa. Of je nou een gefrituurde frikandel bij de snackbar haalt of zelf een doos ingevroren frikandellen. Het is altijd goed om te weten hoe lang frikandellen houdbaar zijn. Dat lees je hieronder.

Een onbereide frikandel bewaren, doe je 3 maanden in de vriezer. Een gefrituurde frikandel bewaren, doe je 2 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer.

Hoe weet je of een frikandel niet meer goed is?

Frikandel bewarenAls de frikandel beschimmelt is of naar bedorven vlees ruikt, is deze niet meer goed. Bij vleeswaren kan je beter altijd voor de veilige weg kiezen. Als je de frikandellen 2 dagen in de koelkast hebt liggen, gooi ze dan weg.

Ook als ze eerder dan 2 dagen sterk ruiken, beschimmelen of er heel slecht uitzien: weggooien. Frikandellen buiten de koelkast bewaren, kan maximaal 2 uur. Hou hier dus rekening mee als je wilt bepalen of ze nog goed zijn.

Frikandellen in de koelkast bewaren

In de koelkast kan je frikandellen 2 dagen bewaren. Dat geldt zowel voor gebakken frikandellen en ingevroren frikandellen.

Als de frikandel gefrituurd is, moet je zorgen dat je die binnen 2 uur in de koeling legt. Anders krijgen bacteriën de kans om te groeien. In de zomer of in een warme omgeving kan dat korter zijn. Zorg dus dat je frikandellen die je niet meer van plan bent op te eten zo snel mogelijk afkoelt en in de koeling plaatst.

Een rauwe frikandel kan je ook 2 dagen in de koelkast bewaren. Ook hier geldt dat je ervoor moet zorgen dat de frikandel niet langer dan 2 uur buiten de koelkast ligt. Als je ingevroren frikandellen in de koelkast wilt doen, laat ze dan daar ontdooien. Dus niet buiten de koelkast.

Frikandellen in de vriezer bewaren

Alle soorten frikandellen kan je goed in de diepvries bewaren. Het maakt niet uit of het rauwe, gefrituurde of gebakken frikandellen zijn. Alle soorten zijn 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Hier zijn wel enkele kanttekeningen bij:

  1. Zorg ervoor dat de frikandel niet langer dan 2 uur buiten de koeling (vriezer of koelkast) is geweest.
  2. Vries de frikandel in voordat de TGT datum verloopt.

Als de TGT datum van een frikandel verlopen is, moet je deze altijd weggooien. Vleeswaren zijn erg gevoelig voor bederf en het is zeer onverstandig om deze te eten na het verlopen van de TGT datum!

Frikandel bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Frikandel (gefrituurd / gebakken) 2 uur 2 dagen 3 maanden
Frikandel (rauw) 2 uur 2 dagen 3 maanden