Feta Bewaren

Feta is een witte, Griekse kaas van schapenmelk en kan eventueel aangevuld zijn met geitenmelk. De feta wordt gezouten en geconserveerd in een zoutoplossing. Als de feta uit de zoutoplossing wordt gehaald droogt de feta snel uit. Bewaar daarom de feta in de koelkast in een bakje met het vocht en dek het bakje af. Hieronder lees je hoe lang je feta bewaren kan.

Feta bewaren

 KoelkastVriezer
Feta Tot 4 dagen3 maanden
Fetablokjes (in pot) 1 week3 maanden na uitlekken

Hoe kun je vaststellen of feta niet meer goed is?

Feta bewarenJe kunt het beste vaststellen of feta niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de feta verzuurd, uitgedroogd of beschimmeld is dient de feta weggegooid te worden.

Hoe lang kan je feta bewaren?

In de koelkast kan feta tot 1 week bewaard worden. Je kan het beste feta bewaren in water. Daardoor droogt de feta namelijk niet uit en blijft het langer houdbaar. Het vocht wat wat in het bakje zit is perfect. Gebruik telkens een schoon mes of lepel om besmetting te voorkomen.

Tip: feta in olie bewaren

Als je de feta nog langer wilt bewaren, kan je die ook in olie doen. Neem een schone pot (bijvoorbeeld een weckpot) en doe er een laag olijfolie in. Doe dan de feta in de pot. Eventueel kan je er wat takjes tijm en peperkorrels aan toevoegen voor extra smaak. Vul de pot bij met olijfolie zodat alle feta “onder water” staat. Zo kan je de feta nog weken bewaren in de koelkast.

Geopende feta kan je het beste bewaren in het water waarin je het kocht als het in een pot zat. Gebruik een schone lepel of vork om de feta uit het potje te halen.

Als je een pot of blik opent met feta in water kan je die nog ongeveer 1 week in de koelkast bewaren.

Na openen is feta ongeveer een week goed in de koelkast. Zolang je die in het water bewaart.

Als je een blok feta hebt zonder water kan je die ongeveer 4 dagen bewaren.

Nee. Feta moet je in de koelkast bewaren. In principe geldt een maximum van 2 uur buiten de koelkast. Na 2 uur beginnen ziekmakende bacteriën namelijk flink toe te nemen.

Feta kan je 2 uur buiten de koelkast bewaren. Daarna neemt het aantal ziekmakende bacteriën flink toe.

Ja, feta wordt niet voor niets meestal verkocht in een bakje met water. Als je dus feta over hebt, kan je die in een bakje met water onderdompelen. Dan blijft het langer goed want het droogt niet zo snel uit.