Eierkoeken bewaren

Eierkoeken worden natuurlijk gemaakt van eieren. Deze koeken staan er om bekend dat ze heerlijk luchtig worden. Met een doorsnee van zo’n 10 tot 20 centimeter is deze koek een heerlijk tussendoortje. Maar hoe lang kan je eierkoeken bewaren? En zit er verschil tussen zelfgemaakte eierkoeken bewaren en die uit de winkel? Dat lees je hieronder.

Eierkoeken uit de winkel kan je 2 maanden bewaren in het keukenkastje. Doe dat dan wel in een goede luchtdichte koektrommel. Verse, of zelfgemaakte, eierkoeken blijven ongeveer een week goed. Ook hiervoor geldt dat je ze in een koektrommel moet bewaren. Voor alle eierkoeken geldt dat je ze 3 maanden kunt invriezen.

Eierkoeken bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Eierkoeken (open verpakking) 2 maanden n.v.t. 3 maanden
Eierkoeken (dichte verpakking) 2 maanden na THT n.v.t. 3 maanden
Zelfgemaakte (verse) eierkoeken 5 tot 7 dagen n.v.t. 3 maanden

Hoe weet je of eierkoeken niet meer goed zijn?

Als eierkoeken muf worden en uitdrogen zijn ze niet meer goed. Je herkent dit makkelijk door te kijken of te ruiken. In het laatste geval kun je ook de koeken proeven. Als deze weinig smaak hebben of muf smaken, zijn ze niet meer goed.

Veel bakkerijen gebruiken ammoniumcarbonaat toe als rijsmiddel om de eierkoeken lekker luchtig te maken. Daardoor kan er een ammoniakgeur zijn als ze net uit de oven komen. Mocht je dus ammoniak ruiken bij verse eierkoeken betekent dat niet dat ze bedorven zijn! Laat de koeken afkoelen, dan trekt de geur vanzelf weg. Als het niet wegtrekt, kan je de koeken alsnog weggooien.

Hoe lang kan je verse eierkoeken bewaren?

Verse eierkoeken zijn minder lang houdbaar dan de koeken uit de winkel. Een verse eierkoek is het best zo’n 4 tot 5 dagen nadat ie uit de oven komt. Met een goede luchtdichte broodtrommel kan je het oprekken naar een week.

Eierkoeken uit de winkel zijn daarentegen een stuk langer houdbaar. Die kun je makkelijk 2 maanden bewaren in een koektrommel. Zorg dan wel dat de trommel koel, droog en donker bewaard wordt. Bijvoorbeeld in een keukenkastje.

Een ongeopende verpakking eierkoeken is ook vrij lang houdbaar. Namelijk 2 maanden na de THT datum. Als je de koeken na de THT datum eet, controleer dan wel of ze nog goed zijn. Dat doe je door te zien, ruiken en proeven. Als ze muf of droog zijn, laat ze dan liggen.

Hoe lang kan je eierkoeken in de vriezer bewaren?

Wat veel mensen niet weten, is dat je eierkoeken goed kunt invriezen. Sterker nog, eierkoeken blijven makkelijk 3 maanden goed in de vriezer. Zorg dat je de koeken goed luchtdicht verpakt. Bij voorkeur niet met teveel in een zakje.

Om de eierkoeken te laten ontdooien, leg je ze gewoon op het aanrecht. Dat kan je het beste in de verpakking doen. Anders drogen ze heel makkelijk uit. Het duurt ongeveer een half uur om de eierkoeken te ontdooien. Daarna kun je ze weer heerlijk opeten.

Ja, eierkoeken kan je heel goed invriezen. Zelfgemaakte, verse eierkoeken en eierkoeken uit de winkel blijven allemaal ongeveer 3 maanden goed in de vriezer. Zorg dat je ze goed verpakt of in de oorspronkelijke verpakking invriest.

Ja, eierkoeken kunnen bederven. Een zelfgemaakte of verse eierkoek is zo’n 4 tot 7 dagen houdbaar. Zorg dat je deze dan wel in een goede luchtdichte koektrommel bewaart. Het is ook belangrijk dat er geen andere koeken bij zitten. 

Een eierkoek uit de winkel is wel 2 maanden houdbaar als de verpakking open is. Als de verpakking nog gesloten is, kan je de eierkoeken tot 2 maanden na de THT datum bewaren. 

Een eierkoek bewaar je het beste in een goede luchtdichte koektrommel. Zorg ervoor dat er geen andere koeken in de koektrommel zitten. Anders kunnen koeken elkaars smaak overnemen. Of de een koek wordt slap of droog. Je kunt eventueel wel een stukje brood in de koektrommel doen of wat rijstkorrels. Dat neemt het overtollig vocht op.

Verse en zelfgemaakte eierkoeken kan je 4 tot 7 dagen bewaren in een koektrommel. Eierkoeken uit de winkel kan je wel 2 maanden bewaren in een koektrommel. 

Alle soorten eierkoeken blijven 3 maanden houdbaar in de vriezer. Je kan de koeken dan in de oorspronkelijke winkel verpakking invriezen. Bij verse en zelfgemaakte koeken kan je die het beste in een luchtdicht zakje invriezen. Of in een diepvriesbakje.