Deeg Bewaren

Deeg is de basis voor diverse producten. Deeg wordt gemaakt van bloem met water of melk . Afhankelijk van het recept wordt  het deeg aangevuld met gist, bakpoeder, zout en suiker. Je kunt deeg maken voor brood, pizza, bladerdeeg, gebak, taart, koekjes, hartige taart en pasta. Het is belangijk om te weten hoelang ongebakken deeg houdbaar is en onder welke condities.

Dus wat is de houdbaarheid van ongebakken deeg? Dat is afhankelijk van de volgende factoren:

Deeg bewaren

 KoelkastDiepvries
Brooddeeg 1 tot 3 dagen liever niet
Bladerdeeg 1 tot 3 dagen 3 maanden
Koekjesdeeg (zelfgemaakt) 3 tot 5 dagen 3 maanden
Pizzadeeg 3 tot 5 dagen 3 maanden
Speculaasdeeg 3 tot 5 dagen 3 maanden

Deeg bewarenHoe kun je vaststellen of Deeg niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of Deeg niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als het Deeg er niet meer goed uitziet of uitgedroogd is, dient het weggegooid te worden.

Hoe lang kan je Deeg bewaren?

Deeg, in ongebakken toestand, kan 1 tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden, mits goed afgedekt met huishoudfolie om uitdrogen van het deeg te voorkomen.

Deeg in de vriezer bewaren

In de vriezer kan ongebakken deeg in een goed afgesloten diepvrieszak of plastic diepvriesbak 2 tot 3 maanden bewaard worden. Let er goed op dat je geen luchtbelletjes in de zak of verpakking hebt voordat je het invriest. Als je het deeg wilt gebruiken, neem het dan 24 uur van tevoren uit de vriezer. Deeg dat (veel) gist bevat, zoals brooddeeg, kan je beter niet invriezen.

Als je koekjesdeeg in de vriezer hebt bewaard, kan je ook meteen koekjes ervan bakken! Zorg dat je de koekjes alvast in de juiste vorm invriest. Tel vervolgens een paar minuten op bij de baktijd.

Ja, je kan deeg prima een nachtje in de koelkast laten staan. Brooddeeg kan je tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat je het op kamertemperatuur laat komen en kneed het nog een keer voordat je gaat bakken.

Brooddeeg en bladerdeeg blijven 3 dagen goed in de koelkast. Koekjesdeeg, pizzadeeg en speculaasdeeg blijven 3 tot 5 dagen goed in de koelkast.

Deeg, in ongebakken toestand, kan 1 tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden, mits goed afgedekt met huishoudfolie om uitdrogen van het deeg te voorkomen.

Brooddeeg kan je 3 dagen bewaren in de koelkast. Zorg er wel voor dat je het dan goed afdekt zodat het niet uitdroogt. Bijvoorbeeld in plastic- of huishoudfolie.

Door het deeg goed luchtdicht af te dekken, zorg je ervoor dat het niet uitdroogt.

Zelfgemaakt deeg kan je heel goed invriezen. Als je het goed luchtdicht verpakt, blijft het 3 maanden goed in de diepvries.