Deeg Bewaren

Deeg is de basis voor diverse producten. Deeg wordt gemaakt van bloem met water of melk . Afhankelijk van het recept wordt  het deeg aangevuld met gist, bakpoeder, zout en suiker. Je kunt deeg maken voor brood, pizza, bladerdeeg, gebak, taart, koekjes, hartige taart en pasta. Het is belangijk om te weten hoelang ongebakken deeg houdbaar is en onder welke condities. Dus wat is de houdbaarheid van ongebakken deeg? Dat is afhankelijk van de volgende factoren:

Deeg bewaren

Koelkast Diepvries
Brooddeeg  1 tot 3 dagen  liever niet
Bladerdeeg  1 tot 3 dagen  3 maanden
Koekjesdeeg (zelfgemaakt)  3 tot 5 dagen  3 maanden
Pizzadeeg  3 tot 5 dagen  3 maanden
Speculaasdeeg  3 tot 5 dagen  3 maanden

Deeg bewarenHoe kun je vaststellen of Deeg niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of Deeg niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als het Deeg er niet meer goed uitziet of uitgedroogd is, dient het weggegooid te worden.

Hoe moet je Deeg bewaren?

Deeg, in ongebakken toestand, kan 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden, mits goed afgedekt met huishoudfolie om uitdrogen van het Deeg te voorkomen.

Deeg in de vriezer bewaren

In de vriezer kan ongebakken Deeg in een goed afgesloten diepvrieszak of plastic diepvriesbak 2 tot 3 maanden bewaard worden. Let er goed op dat je geen luchtbelletjes in de zak of verpakking hebt voordat je het invriest. Als je het deeg wilt gebruiken, neem het dan 24 uur van tevoren uit de vriezer. Deeg dat (veel) gist bevat, zoals brooddeeg, kan je beter niet invriezen. Als je koekjesdeeg in de vriezer hebt bewaard, kan je ook meteen koekjes ervan bakken! Zorg dat je de koekjes alvast in de juiste vorm invriest. Tel vervolgens een paar minuten op bij de baktijd.