Dadels Bewaren

Een dadel is een vrucht van de dadelpalm. Dadels bevatten veel vitamines, mineralen en vezels en zijn een gezond tussendoortje. Verse dadels hebben een honingsmaak en zijn niet zo zoet als gedroogde dadels die veel zoeter en nogal plakkerig zijn. De vrucht wordt ook toegepast in gebak, Tajines en als borrelhapje gepresenteerd.

Dadels bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Gedroogde dadels 6 tot 9 maandenn.v.t.n.v.t.
Verse dadelsn.v.t. 5 – 10 dagen 3 maanden

Dadels BewarenHoe kun je vaststellen of dadels niet meer goed zijn?

Je kunt het beste vaststellen of dadels niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de verse Dadels slap of beschimmeld zijn, dienen ze weggegooid te worden.

Gedroogde dadels kunnen na een tijdje hard en versuikerd worden. Dat betekent niet dat de dadel niet meer goed is. Gebruik deze dadels in warme gerechten zodat ze weer zacht worden.

Hoe lang kun je dadels bewaren?

Het hangt er vanaf of de dadels vers of gedroogd zijn. Verse dadels zijn in de koelkast enkele dagen houdbaar. Terwijl gedroogde dadels tot wel een jaar goed blijven op een koele, donkere plek.

Hoe lang kun je verse dadels bewaren?

Het is goed om te weten dat je in Nederland bijna niet aan echte verse dadels kunt komen. De meeste dadels die je hier in de winkel koopt, zijn namelijk ingevroren tijdens vervoer. Deze dadels mag je niet nog een keer invriezen. Dat bevordert namelijk de groei van bacteriën.

  • Verse dadels kun je zo’n 5 à 10 dagen bewaren in de koelkast.
  • Als je de dadels ingevroren koopt, en ze niet ontdooid zijn, kan je ze nog 3 maanden in de vriezer bewaren.

Hoe lang kun je gedroogde dadels bewaren?

Gedroogde dadels blijven heel lang goed. Je kunt ze wel 6 tot 9 maanden ná het verlopen van de houdbaarheidsdatum blijven eten. 

Het gaat er wel om dat je gedroogde dadels goed bewaart. Zorg dus dat ze op een koele, donkere en droge plek liggen. Je moet er ook voor zorgen dat er geen vocht bij de dadels kan komen. Daardoor kunnen ze alsnog snel hun houdbaarheid verliezen.

Welke soorten dadels zijn er?

Er zijn meer dan 400 soorten dadels. Enkele van de meest bekende dadels zijn:

  • Medjoul
  • Balah
  • Glaas
  • Deglet Nour
  • Hallawi
  • Khaleseh

Voor de houdbaarheid van de dadels maakt het niet uit welke soort het is. Medjoul dadels kun je net zo lang bewaren als andere dadelsoorten. Hou wel rekening met gedroogd en vers voor de houdbaarheid.