Crackers bewaren

Crackers zijn er in heel veel soorten en smaken. Van volkoren crackers, tot creamcrackers en andere kaascrackers. Crackers staan er om bekend dat je ze heel lang kan bewaren. Ongeopende verpakkingen blijven maanden goed. Maar hoe lang precies kan je crackers bewaren? Dat lees je hieronder.

Crackers kan je na openen kan je 1 maand bewaren. Een ongeopende verpakking crackers kan je 2 maanden na de THT datum bewaren. Kaascrackers bewaren, doe je ook 1 maand als de verpakking open is. Ook hier geldt dat je de ongeopende verpakking 2 maanden na de THT kan bewaren.

Crackers bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Crackers 1 maand n.v.t.n.v.t.
Cracottes 1 maand n.v.t.n.v.t.
Kaascrackers 1 maand n.v.t.n.v.t.
Leksands crackers 1 maand n.v.t.n.v.t.
Wasa crackers 1 maand n.v.t.n.v.t.
Zelfgemaakte crackers 2 – 4 weken n.v.t.n.v.t.

Hoe weet je of crackers niet meer goed zijn?

Crackers bewarenEen echte cracker blijft knapperig, vandaar de naam. Dus zodra de crackers niet meer knapperig zijn en muf ruiken (en smaken) zijn ze niet meer goed. Omdat ze kurkdroog zijn, zullen ze niet snel gaan schimmelen. Gooi ze dus weg als ze muf ruiken en proeven.

Crackers buiten de koelkast bewaren

Crackers bewaar je altijd buiten de koelkast. Je kan ze ook niet in de vriezer bewaren. In principe zijn crackers ook bedacht om buiten de koelkast te bewaren. Zorg ervoor dat je crackers goed luchtdicht bewaart op een koele en donkere plek. 

Als je ervoor zorgt dat er geen vocht en lucht bij komt, blijven crackers ongeveer 1 maand houdbaar. Als je een afgesloten pak crackers hebt, kan je dat zo’n 2 maanden na de THT datum bewaren. Daarna kan je uiteraard de verpakking openen en kijken (ruiken) of ze nog goed zijn. 

Zelfgemaakte crackers bewaren iets minder lang dan die uit de winkel. Als je zelf crackers hebt gebakken, kan je die 2 tot 4 weken bewaren. Zorg dat je ze na het bakken laat afkoelen en doe ze dan in een afsluitbare bak. Daarmee zorg je ervoor dat ze zolang mogelijk goed blijven.

Kan je crackers in de koelkast bewaren?

Crackers kan je echt niet in de koelkast bewaren. Het is een heel droog product dat bedoeld is om buiten de koelkast te bewaren. In de koelkast bewaren, voegt niks toe aan de houdbaarheid. Sterker nog, de houdbaarheid neemt af omdat de crackers waarschijnlijk vochtig worden.

Crackers moet je koel, donker en droog bewaren. Het beste doe je dit in een afsluitbare bak waar geen vocht of zuurstof bijkomt. Dan blijven crackers ongeveer een maand goed nadat je de verpakking hebt geopend. Een ongeopende verpakking crackers kan je zo’n 2 maanden na de THT datum bewaren.

Een geopende verpakking crackers kun je 1 maand bewaren. Zorg dat je deze verpakking dan wel weer in een afsluitbare bak of trommel doet. Bewaar de crackers op een koele, donkere en droge plaats. Dan blijven ze het langst goed. 

Als je een ongeopende verpakking crackers hebt, blijven die 2 maanden goed na de THT datum. Op dat punt kan je nog wel bepalen of ze niet meer goed zijn. Als ze niet meer knapperig of muf zijn, moet je ze weggooien.

Nee, crackers kunnen niet in de koelkast. Je moet ze koel, donker en droog bewaren. Het beste is dus in een keukenkastje.

Voor alle soorten Wasa crackers geldt dat je ze 1 maand kan bewaren na het openen van de verpakking. Zorg wel dat je ze dan koel, donker en droog bewaart. Let er ook op dat je ze in een afgesloten bakje of trommel bewaart. Dan blijven ze het langst goed.

Lijnzaad crackers zijn net zo lang houdbaar als normale crackers: 1 maand op een koele, donkere en droge plek. Zorg ervoor dat je de crackers in een afsluitbare trommel of bakje bewaart.