Bosbessen bewaren

Om maar een misverstand uit de wereld te helpen: de bosbes is niet hetzelfde als de blauwe bes. De bosbes groeit per bes aan een de struik, terwijl de blauwe bes in trossen groeit. Daarnaast is de bosbes er in meerdere soorten:

  • blauwe bosbes
  • rode bosbes, ook wel de vossenbes
  • rijsbes
Bosbessen kan je op de fruitschaal zo’n twee dagen bewaren. Hieronder vind je een overzicht hoe lang je deze bes precies kan bewaren.

Bosbes bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Blauwe bosbes2 dagen op fruitschaal1 tot 3 dagen1 jaar
Rijsbes2 dagen op fruitschaal1 tot 3 dagen1 jaar
Rode bes (vossenbes)2 dagen op fruitschaal1 tot 3 dagen1 jaar
Bosbessen op siroop (geopend)n.v.t.1 week3 maanden

Hoe weet je of bosbessen niet meer goed zijn? 

Bosbessen bewarenAan bosbessen zie je heel snel of ze niet meer goed zijn. Dan worden ze namelijk slap of zijn ze beschimmeld. In dat geval moet je ze weggooien. 

Hoe lang kun je bosbessen bewaren? 

Bosbessen blijven op de fruitschaal 2 dagen goed. In de koelkast blijven ze 1 tot 3 dagen houdbaar. 

Je kunt de bosbessen het beste bewaren in een papieren zak. Of zorg dat je er een keukenpapiertje bij doet. Dat neemt het vocht op waardoor ze minder snel bederven.

Bosbessen invriezen

Als je bosbessen wilt invriezen, kan dat prima. Je kunt het beste de bosbessen los van elkaar invriezen. Bijvoorbeeld op een plat bord. Als ze eenmaal bevroren zijn, kan je ze allemaal in hetzelfde bakje doen. Dat voorkomt dat ze teveel aan elkaar plakken. 

Als je bosbessen invriest, blijven ze tot wel een jaar houdbaar. 

Andere bessen

Bosbessen zijn 2 dagen op de fruitschaal houdbaar, 1 tot 3 dagen in de koelkast en wel een jaar in de diepvries houdbaar.

Nee, de blauwe bes en bosbes zijn niet hetzelfde. Bosbessen groeien in het bos en individueel aan de struik. Blauwe bessen groeien in trossen aan de struik en kunnen commercieel gecultiveerd worden.

Bosbessen bevatten veel vitaminen zoals vitamine B1, B2 en C. Daarnaast bevatten deze bessen ook veel vezels. Daarom past deze bes zeker in een gezond dieet!

De vossenbes is een andere naam voor de rode bosbes en is een soort bosbes. Van de bosbes zijn er drie soorten: blauwe bosbes, rode bosbes en de rijsbes.

De rode bosbes is zeker eetbaar. Het nadeel is wel dat de rode bosbes een wrange, zure smaak heeft. Daarom wordt de rode bosbes vaak verwerkt in een gerecht. Bijvoorbeeld in een gerecht met wild.

De vossenbes kun je goed eten. Het nadeel is dat er een zure, wrange smaak aan zit. Daarom is het een goed idee om deze vossenbes te verwerken in een gerecht. 

De Preiselbeer is de Duitse benaming voor onze vossenbes of rode bosbes. In Duitsland kom je deze vaak tegen in een compôte, confituur of jam.