Bonen bewaren

Bonen is de verzamelnaam voor allerlei soorten peulvruchten. Peulvruchten bevatten koolhydraten, vitamines, mineralen, calcium, ijzer en vezels. Peulvruchten zijn daarom ook goede vleesvervangers. Laat bereide gerechten met Bonen nooit lager dan 2 uur buiten de koelkast staan. Met zoveel verschillende bonensoorten is het belangrijk om te weten hoelang Bonen houdbaar zijn en onder welke condities.

Bonen bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Bonen bewaren

 Gedroogde Bonen volg THT datum op de verpakking

Ongeopende Bonen uit pot of blik volg THT datum op de verpakking

Verse Peulvruchten 2 tot 3 dagen

 Verse peulvruchten tot 2 dagen

Geopende Bonen uit pot of blik  tot 2 dagen

 Bereide gerechten met Bonen en peulvruchten tot 3 maanden

Verse peulvruchten tot 1 jaar

Hoe kun je vaststellen of Bonen niet meer goed zijn?

Bonen bewarenJe kunt het beste vaststellen of verse Bonen/Peulvruchten niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de Bonen/Peulvruchten rotte plekken hebben, beschadigd, slap, of beschimmeld zijn dienen zij weggegooid te worden.

Als de gedroogde Bonen/Peulvruchten beschimmeld zijn dient het product weggegooid te worden.

Als de deksels van de, ongeopende, Bonen/Peulvruchten uit blik of pot bol staan of het water in blik of pot troebel is dient het product weggegooid te worden.

Hoe lang kun je Bonen bewaren?

Gedroogde Bonen/Peulvruchten volg hiervoor de THT datum op de verpakking. Bewaar de gedroogde Bonen/Peulvruchten op een koele, donkere,  niet vochtige plaats.

Ongeopende Bonen/Peulvruchten uit blik of pot volg hiervoor de THT datum op de verpakking.

Geopende Bonen/Peulvruchten uit blik of pot kunnen tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden mits overgedaan in een goed afgesloten bewaarbakje.

Algemeen voor alle verse Bonen/Peulvruchten zoals Sperziebonen, Erwten, Haricots Verts, Snijbonen en Tuinbonen: Deze kunnen 2 tot 3 dagen op een koele en droge plaats bewaard worden.

Bonen in de koelkast bewaren

Algemeen voor alle verse Bonen/Peulvruchten (zie hierboven): Deze kunnen tot 2 dagen in een open papieren zak in de koelkast bewaard worden. Voorverpakte gesneden snijbonen dienen op de dag van aankoop geconsumeerd te worden.

Bonen in de vriezer bewaren

Bereide gerechten met Bonen/Peulvruchten kunnen tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden op een temperatuur van -18 graden.

Verse Bonen/Peulvruchten (met uitzondering van Sperziebonen) kunnen tot 1 jaar in de vriezer bewaard worden op een temperatuur van -18 graden mits vooraf kort geblancheerd. Sperziebonen zijn erg gevoelig voor kou en bij invriezen gaat de kwaliteit en smaak van Sperziebonen erg achteruit en is daarom niet aan te raden.

Meer over verschillende soorten bonen

Er zijn gedroogde peulvruchten te koop, groene verse peulvruchten en peulvruchten in glas of blik. Onder de gedroogde peulvruchten vallen o.a.  bruine, witte, zwarte, kidney, lima, soja en kievitsbonen. Verder ook nog kapucijners, linzen en kikkererwten.

Ook zijn er verse groene peulvruchten te koop o.a. erwten, sperziebonen, haricots verts,  tuinbonen en snijbonen. Al deze bonensoorten zijn ook te koop in glas en/of blik.

Aan bonen uit blik en pot is veel zout en suiker toegevoegd. Vers is natuurlijk veel smakelijker en gezonder. Met al deze bonen zijn ontzettend veel heerlijke gerechten te maken en die zijn er dan ook te kust en te keur te vinden.

Vers gekochte peulvruchten moeten er fris en stevig uitzien en geen donkere plekjes hebben. Gedroogde peulvruchten moeten vrij van schimmel zijn en er gaaf uitzien.

Als je gedroogde peulvruchten wilt gaan koken dienen deze eerst goed gewassen te worden, daarna weken en dan koken in het weekwater met toegevoegde kruiden naar smaak. Op de verpakking staat hoelang de gedroogde peulvruchten geweekt en gekookt dienen te worden. Linzen hoeven niet geweekt te worden.

Kapucijners zijn soms wat moeilijker gedroogd verkrijgbaar. In de zomermaanden zijn ze wel vers verkrijgbaar.

Verse tuinbonen zijn het lekkerst en verdienen de voorkeur boven die uit blik of pot. De jonge, onrijpe sojabonen kunnen ook als snack gegeten worden en worden tegenwoordig steeds meer aangeboden ook wel eens onder de naam Edamame.