Bieten bewaren

Een Biet is een knolgewas en een supergezonde groente en bevat o.a. mangaan, foliumzuur en kalium.  Met name het blad van de Bieten is rijk aan ijzer, béta-caroteen en calcium. De Rode Bieten kunnen zowel rauw als gekookt worden gegeten. Er zijn met Bieten erg veel heerlijke gerechten te maken. Salades, sappen en soepen. Bieten zijn het hele jaar door vers verkrijgbaar. In de zomer wordt de wat kleinere zomerbiet met loof in kleine bundeltjes aangeboden. In de winter wordt de winterbiet zonder loof aangeboden. Ook kunnen er Bieten in pot gekocht worden. Deze variant is ingelegd in zoetzuur sap. Laat bereide gerechten met Bieten nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Het is belangrijk om te weten hoelang Bieten houdbaar zijn en onder welke condities.

Bieten bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Bieten (rauw)

3 dagen

2 weken

 1 jaar

Bieten (gekookt)n.v.t.

2 dagen

3 maanden

Bieten (blik of pot)

Ongeopende: THT

1 maand

n.v.t.

Hoe kun je vaststellen of Bieten niet meer goed zijn?

Bieten bewarenJe kunt het beste vaststellen of rauwe Bieten niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de Bieten slap of beschimmeld zijn en een zure geur verspreiden dan dienen de Bieten weggegooid te worden.

Ongeopende Zoetzure Bieten in blik of pot. Volg hiervoor de THT-datum op de verpakking. Als een blik beschadigd is of de deksel van de pot bol staat en het vocht troebel en de Bieten verkleurd zijn dan dient het product weggegooid te worden.

Hoe lang kun je Bieten bewaren?

Rauwe Bieten kunnen tot 3 dagen op een droge en koele plaats buiten de koelkast bewaard worden.

Bieten in de koelkast bewaren

  • Rauwe Bieten kunnen tot 2 weken in de koelkast bewaard worden.
  • Gekookte Bieten kunnen tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden.

Geopende zoetzure Bieten uit pot of blik kunnen 1 maand in de koelkast bewaard worden. Doe hiervoor de zoetzure Bieten over in een goed afsluitbare bewaardoos en gebruik telkens een schone lepel om besmetting te voorkomen.

Bieten in de vriezer bewaren

Rauwe Bieten kunnen tot 1 jaar in de vriezer bewaard worden, mits vooraf kort geblancheerd. Bewaar de Bieten in een goed afgesloten diepvriesdoos of diepvrieszak.

Bereide gekookte gerechten met Bieten kunnen tot 3 maanden in de diepvries bewaard worden in een goed afgesloten diepvriesdoos of diepvrieszak.