Avocado Bewaren

Er wordt wel eens gezegd dat de avocado een dikmaker is. Tegenwoordig denken wij er heel anders over. Inderdaad bevat een avocado relatief veel olie. Het gaat hier om enkelvoudige onverzadigde vetten. Een avocado is een bron van zeer veel vitaminen en mineralen en daarom zeer gezond. Prima om te verwerken in salades of als lunchhapje uit de schil te eten. Het is daarom belangrijk te weten hoe lang je een avocado bewaren kan.

Avocado bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Avocado (heel) 1 tot 6 dagen1 tot 3 dagen8 tot 12 maanden
Avocado (gesneden of gehalveerd) 2 uur1 tot 2 dagen3 maanden
Geprakte avocado maximaal 2 uur 2 dagen3 maanden

Hoe kun je vaststellen of avocado niet meer goed is?

Avocado BewarenJe kunt het beste vaststellen of een avocado niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als het vruchtvlees van de avocado verkleurd of beschimmeld is, dient deze weggegooid te worden.

Als de avocado heel zacht is met veel bruine plekken wordt hij bitter. Je kan er voor kiezen om de bruine stukken weg te snijden. Maar meestal kan je er beter voor kiezen om de hele vrucht weg te gooien.

Hoe lang kun je avocado bewaren?

Een hele avocado kan je tot 7 dagen op de de fruitschaal bewaren. Let erop dat een avocado dan wel rijper wordt. Zeker als de temperatuur boven de 20 graden is, rijpt de avocado snel en flink door. Het punt met avocado’s is dat je die vaak al rijp koopt, dan zijn ze een stuk minder lang houdbaar. Hoe rijper hoe minder lang houdbaar. Wacht dus niet te lang als jouw avo rijp is. Hieronder lees je hoe je kan controleren of jouw avocado rijp is.

Hoe lang kun je avocado bewaren in de koelkast?

Een rijpe avocado kan je  nog prima een paar dagen in de koelkast bewaren. De koelkast stopt het rijpingsproces zodat je die nog een paar dagen kan houden. Hoe rijper de avocado is, hoe minder lang je die kan bewaren. Een hele rijpe avocado blijft nog een dagje goed in de koelkast. Een onrijpe avocado kan je 3 dagen bewaren.

Kun je een halve avocado bewaren in de koelkast?

Een halve avocado moet je in de koelkast bewaren. Zorg dat je de halve avocado mét pit bewaart! Sprenkel er eerst wat citroensap overheen. Dat voorkomt dat je zo’n bruine avocado krijgt. Pak dan de avocado in met huishoudfolie of bijvoorbeeld met avocado huggers. De halve avocado is 1 à 2 dagen houdbaar in de koelkast.

Rijpe avocado bewaren

Een rijpe avocado kan je het beste in de koelkast of vriezer bewaren. De kou stopt namelijk het rijpingsproces. 

Gesneden avocado bewaren

Voor de gesneden avocado geldt hetzelfde advies als voor de halve avocado:

  • In de koelkast 1 à 2 dagen bewaren en met wat citroensap over sprenkelen.
  • In de vriezer 3 maanden houdbaar.

Hoe lang kun je avocado bewaren in de vriezer?

Een hele avocado invriezen kan ook hartstikke goed. Zorg dat je de avocado goed inpakt in een luchtdichte verpakking. Dan kan je de avocado 8 tot 12 maanden invriezen.

Kan je een halve avocado invriezen?

Een halve avocado kan je hartstikke goed invriezen. In tegenstelling tot in de koelkast moet je nu wel de pit verwijderen. Ook moet je de schil van de avocado verwijderen. Je kan dan de avocado dus het beste in stukjes of als puree invriezen. Zorg dat je de avocado in een luchtdicht zakje doet. Eventueel kan je vooraf nog wat citroensap eroverheen doen zodat het niet bruin wordt.

Hoe kan je zien of een avocado rijp is?

Hoe kan je zien of een avocado rijp is?Veel mensen knijpen in een avocado. Als de avo een beetje meegeeft, is die waarschijnlijk rijp. Het nadeel daaraan is dat iedereen zo die avocado’s kapot knijpt. Daar heb je dus niet zoveel aan. Je kan veel beter het steeltje controleren.

Op de foto zie je het steeltje van de avocado. Door die eraf te halen, weet je meteen hoe de avocado eraan toe is.

  • Als je het steeltje er niet afkrijgt, heb je met een onrijpe avocado te maken.
  • Komt het steeltje er redelijk makkelijk af en zie je daaronder een mooie groene kleur? Dan is ie perfect!
  • Valt het steeltje er zowat af als je ernaar kijkt en is het daaronder bruin? Dan is het een overrijpe avocado.

Wat je niet moet doen: avocado bewaren in water

Een tip die veel rondgaat, is dat je een halve avocado in een laagje water moet bewaren. Dat wordt afgeraden door de FDA (Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit). Het probleem is namelijk dat bacteriën als Salmonella en Listeria kunnen vermenigvuldigen wanneer je de halve avocado in water legt.

Avocado huggers

Avocado huggersAls je geen zin hebt om jouw avocado in huishoudfolie te wikkelen, kan je natuurlijk aan de slag met avocado huggers. Dit zijn speciaal gemaakte hoesjes voor een halve avocado. Er zit ook nog een ruimte voor de pit bij. Hartstikke handig dus. Als je een hugger koopt, zorg dat je dan kiest voor BPA vrij en vaatwasbestendig. 

BPA wordt ook wel een weekmaker genoemd. Dat zorgt ervoor dat plastic en siliconen lekker zacht en buigzaam blijven. Als je er hier teveel van binnenkrijgt, is dat niet goed voor jouw gezondheid. Vermijd dit dus zoveel mogelijk.

Een open avocado kan je het beste in de koelkast bewaren. Zorg dat je de pit laat zitten en pak de avocado met huishoudfolie in. Je kan eventueel ook gaan voor een avocado hugger. Die is speciaal ontworpen om de avocado (met pit) in te pakken.

Een avocado kan prima in de koelkast maar daarmee stop je het rijpingsproces. Dus: onrijpe avocado’s niet in de koelkast. Rijpe avocado’s wel in de koelkast. Want dan kan je ze nog wat langer bewaren.

Geprakte avocado kan je heel goed invriezen. Zorg dat je de avocado goed luchtdicht inpakt. Doe er ook wat citroensap overheen. Dat voorkomt dat de avocado bruin wordt.

In de koelkast kan je een rijpe avocado maximaal 3 dagen bewaren. Een onrijpe avocado kan je dan veel langer bewaren. Omdat het rijpingsproces bijna gestopt wordt in de koelkast.

Er gaat een tip rond dat je avocado’s moet bewaren in water. Maar dit wordt juist door de FDA (Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit) afgeraden. Dan neemt namelijk de kans toe op verschillende bacteriën. Niet doen dus.

Voor de gesneden avocado geldt hetzelfde advies als voor de halve avocado:

  • In de koelkast 1 à 2 dagen bewaren en met wat citroensap over sprenkelen.
  • In de vriezer 3 maanden houdbaar.

Een hele avocado invriezen kan ook hartstikke goed. Zorg dat je de avocado goed inpakt in een luchtdichte verpakking. Dan kan je de avocado 8 tot 12 maanden invriezen.

Doe wat citroensap of limoensap over een avocado. Daardoor blijft die mooi groen. 

Als je een halve avocado hebt, of geprakte avocado, doe er dan wat citroensap overheen. Dan blijft de avocado mooi groen. 

Een rijpe avocado herken je het beste door het steeltje weg te halen. Als je het steeltje niet of heel moeilijk weg krijgt, is de avocado onrijp. Als je het steeltje weghaalt en daaronder is het mooi groen. Dan heb je met een rijpe avocado te maken. Haal je het steeltje weg en daaronder is het bruin? Dan is het een overrijpe avocado. Lekker laten liggen dus.

Zodra het vruchtvlees van de avocado blootgesteld wordt aan zuurstof wordt het bruin. Dat is oxidatie. Hetzelfde zie je bij appels en bananen. De makkelijkste manier om dit tegen te gaan, is door er citroensap overheen te doen.