Aubergine bewaren

Aubergine is een vruchtgroente met veel toepassingen in de keuken zoals koken, bakken, stoven, grillen, roosteren en smoren. Kortom je kunt er heerlijke gerechten mee maken en er zijn dan ook heel veel recepten van te vinden. Hieronder lees je hoe lang je aubergine bewaren kunt.

Aubergine bewaren

 Buiten koelkastKoelkastDiepvries
Gebakken aubergine bewarenn.v.t. 2 dagen3 maanden
Gegrilde aubergine bewarenn.v.t. 2 dagen3 maanden
Gekookte aubergine bewarenn.v.t. 2 dagen3 maanden
Aubergine (rauw en ongeschild)1 weekn.v.t. 1 jaar (geblancheerd)

Hoe kun je vaststellen of aubergine niet meer goed is?

Aubergine bewarenJe kunt het beste vaststellen of een aubergine niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de aubergine beschimmeld is of rotte plekken heeft dient de aubergine weggegooid te worden.

Hoe lang kun je aubergine bewaren?

Het ligt er aan of de aubergine al bereid is of dat je een rauwe aubergine hebt. Een aubergine bewaren buiten de koelkast kan alleen als de aubergine nog rauw is en heel. Dan kan je die op de fruitschaal een week bewaren. Deze kunnen niet in de koelkast. Wel in de vriezer, na blancheren zijn ze een jaar houdbaar. 

Aubergine bewaren in koelkast

In de koelkast blijven bereidde aubergines 2 dagen goed. In de diepvries blijven bereidde aubergines 3 maanden goed. 

Aubergine in de vriezer bewaren

In de diepvries kan verse aubergine, mits vooraf geblancheerd, tot 1 jaar op een temperatuur van -18 graden bewaard worden. Verpak het product in een goed afsluitbare diepvriesdoos of diepvrieszak.

In de diepvries kan een bereid gerecht met aubergine of gevulde aubergine tot 3 maanden bewaard worden in een goed afsluitbare diepvriesdoos.

Een rauwe aubergine bewaar je het beste op de fruitschaal. Zorg dat je er dan niks mee doet. Dus niet snijden of schillen. Een verse aubergine kan je ook invriezen. Dan blijft ie een jaar goed. Maar dan moet je de aubergine wel eerst even blancheren.

Een aubergine kan heel goed in de diepvries. Als je een verse aubergine eerst kort blancheert, kan je die wel een jaar in de diepvries bewaren. 

Als de aubergine al gekookt, gegrild of op een andere manier bereid is, kan je die drie maanden in de diepvries bewaren.

Gesneden aubergine kan je ook prima invriezen. Als de aubergine nog niet gebakken of gekookt is, moet je die eerst snel blancheren. Dan blijft de gesneden aubergine 12 maanden goed. Anders kan je die drie maanden bewaren in de vriezer.

Aubergine wordt altijd bruin, dat hoort er een beetje bij. Als je wilt dat de aubergine niet (zo) bruin wordt, kan je er citroensap overheen sprenkelen nadat je hem gesneden hebt.

Een gesneden aubergine kan je het beste even aanbakken. Dan kan je die 2 dagen in de koelkast bewaren.

Een bedorven aubergine zit onder de schimmel, rotte plekken of wordt slijmerig. Let op: als je een aubergine open snijdt, wordt hij altijd bruin. Dat zegt niks over de houdbaarheid. Dat hoort er gewoon bij. Je kan er citroensap overheen doen om te voorkomen dat hij snel bruin wordt.