Asperges Bewaren

Asperges zijn er in twee soorten, de witte asperge en de groene asperge. De witte asperge is een seizoensgebonden product en daarom niet het hele jaar verkrijgbaar. De groene asperge kan je wel het hele jaar krijgen. Hieronder lees je hoe lang asperges bewaren kunt.

Asperges bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastDiepvries
Asperges (in blik of glas)Ongeopend  > 1 jaar

2 dagen

3 maanden

Gekookte / geschilde aspergesn.v.t.

1 dag

3 maanden

Groene asperges1 dag

2 dagen

3 maanden

Witte asperges1 dag

2 dagen

4 tot 6 maanden

Hoe kun je vaststellen of asperges niet meer goed zijn?

Asperges BewarenJe kunt het beste vaststellen of asperges niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de asperges slap, zuur of beschimmeld zijn dienen zij weggegooid te worden.

Hoe lang kun je asperges bewaren?

Het hangt er vanaf of het om geschilde, witte, groene of geconserveerde asperges gaat. Daarnaast kan je nog kiezen voor de koelkast of de vriezer. Hieronder leggen we bewaarmethode uit hoelang je elke aspergesoort kunt bewaren. Maar ook hoe je ervoor zorgt dat ze zo lang mogelijk houdbaar blijven.

Asperges bewaren in een keukenkast

Ongeopend in glas of blik kunnen asperges meer dan 1 jaar bewaard worden. Als het deksel van de pot asperges gaat bol staan, zijn de asperges niet meer goed. Hetzelfde geldt voor het blik met asperges. Als dat bol staat, zijn ze niet meer goed. Dat geldt dus ook voor ongeopende blikken en potten! Er kan altijd iets gebeuren waardoor de houdbaarheid beïnvloed is.

Als de THT datum verlopen is, kan je kijken of het deksel of blik bol staan. Als dat niet zo is, kan je de verpakking openen. Ruik en kijk goed of het nog houdbaar is. Als het bedorven ruikt, beschimmeld is, of er gewoonweg niet goed uitziet, is het bedorven. In andere gevallen kan je het vaak nog eten.

Asperges bewaren in koelkast

 Geopende asperges in blik of glas kunnen tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Zorg ervoor dat je de asperges dan goed afgesloten bewaart. Bijvoorbeeld in het potje waarin je ze gekocht hebt. Asperges uit blik kan je het beste bewaren in een vershoudbakje. Zorg dat je de asperges met een schone lepel of vork opschept.

Verse asperges kunnen tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Het maakt eigenlijk niet uit of ze wit of groen zijn. De witte asperges dienen onder een vochtige, schone doek in de groentelade van je koelkast bewaard te worden om uitdrogen te voorkomen. Groene asperges  kunnen tot 2 dagen in de groentelade van je koelkast bewaard worden.

Gekookte asperges bewaren, kan ongeveer 1 dag in de koelkast. Let er dan op dat je ze in het kookvocht bewaart. Je kan bijvoorbeeld het pannetje afgedekt in de koelkast zetten. Of je doet de asperges met kookvocht in een vershoudbakje. Hetzelfde geldt voor geschilde asperges bewaren. Dat kan ook ongeveer 1 dag in de koelkast.

Asperges bewaren in diepvries

Witte asperges kunnen 4 tot 6 maanden in de vriezer bewaard worden in een goed afgesloten of gevacumeerde diepvrieszak. Voor het invriezen dienen eerst de houtachtige uiteinden verwijderd te worden en de asperges geschild te worden. De asperges worden in bevroren toestand in kokend water bereid.

Groene asperges kunnen tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden in een goed afgesloten diepvrieszak. Blancheer de groene asperges kort en verwijder voor het invriezen de houtachtige uiteinden.

Verse asperges, of ze nu wit of groen zijn, kan je twee dagen in de koelkast bewaren. In de diepvries blijven verse asperges ongeveer 3 maanden goed.

Asperges kan je prima een tweede keer opwarmen. Dan worden ze wel een stuk slapper dan eerst. Ook kunnen ze wat droger worden. Let er dus op dat je dit niet te vaak doet.

Schoongemaakte asperges kan je 1 dag in de koelkast bewaren. Wikkel de witte asperges dan in een vochtige doek om ze zo lang mogelijk goed te houden. Je kan ze ook invriezen. Dan blijven ze 4 tot 6 maanden houdbaar.

Witte, ongeschilde, asperges bewaar je in een vochtige doek in de koelkast. Dan blijven ze 2 dagen goed. 

Groene asperges kan je gewoon in een bakje bewaren in de koelkast. Die drogen namelijk minder snel uit. Eventueel kan je voor een hersluitbaar bakje kiezen.

Gekookte asperges kan je prima bewaren. Zorg dat je ze in het kookvocht in de koelkast zet. Dat kan in het pannetje waarin ze gekookt zijn of in een vershoudbakje.

Asperges blijven heel lang goed in de vriezer. Witte, geschilde, asperges kan je 4 tot 6 maanden invriezen. Terwijl je groene asperges 3 maanden kan invriezen.

Bevroren asperges zijn juist heel goed te eten. Door asperges in te vriezen blijven ze maanden goed. Als je bevroren asperges wilt klaarmaken, leg ze dan bevroren in de pan! Laat ze niet eerst ontdooien. Het ontdooien gebeurt tijdens het bereiden.