Artisjokken bewaren

Artisjok is een heerlijke groente die wel met de nodige zorgvuldigheid bereid dient te te worden. De Artisjok is rijk aan vitamine C, calcium en ijzer. Na het koken wordt van de Artisjok het vlezige deel van de steel en het hart gegeten. Het is beter om gekookte Artisjokken niet te bewaren omdat ze, na koken, snel in smaak en kwaliteit achteruit gaan. Er zijn ook Artisjokharten in blik te koop. Hieronder lees je hoe lang je artisjokken bewaren kunt.

Artisjok bewaren

 Buiten KoelkastKoelkastVriezer
Artisjok (blik of pot) 1 jaar na THT

1 week (na openen)

n.v.t.
Artisjok (vers)zo kort mogelijk

4 tot 7 dagen

6 maanden

Hoe kun je vaststellen of Artisjokken niet meer goed zijn?

Je kunt het beste vaststellen of Verse Artisjokken niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de Artisjokken beschimmeld zijn of rotte plekken hebben dienen de Artisjokken weggegooid te worden.

Ongeopende Artisjokken in blik of pot. Volg hiervoor de THT-datum op de verpakking. Als een blik beschadigd is of de deksel van de pot bol staat dan dient het product weggegooid te worden.

Artisjokken bewarenHoe moet je Artisjokken bewaren?

Verse artisjokken kunnen enkele dagen in de koelkast bewaard worden. Wikkel de artisjokken in een schone, vochtige doek.

Gekookte verse artisjokken kunnen het beste op dezelfde dag geconsumeerd te worden. 

Geopende artisjokken uit pot of blik kunnen tot 1 week in de koelkast bewaard worden. Doe hiervoor de artisjokken over in een goed afsluitbare bewaardoos en gebruik telkens een schone lepel om besmetting te voorkomen.

Een verse artisjok moet je in een vochtige theedoek wikkelen. Dan kan je deze een week bewaren in de koelkast. 

Als je artisjokken uit een pot of blik hebt geopend, kan je die ongeveer een week in de koelkast bewaren. Zorg dat je ze dan wel goed afsluit.

Een artisjok kan je niet rauw eten! Je moet de artisjok altijd eerst koken, bakken, stomen of grillen.

Zorg dat je de artisjok in een vochtige theedoek wikkelt. Dan blijft ie ongeveer een week goed in de koelkast. De artisjok droogt snel uit. Hou dus in de gaten of de theedoek wel vochtig is.

Een gekookte artisjok moet je dezelfde dag opeten. Daarna is deze niet meer goed. Zodra je de artisjok gekookt hebt en laat afkoelen, neemt de kwaliteit razendsnel af.