Andijvie bewaren

Andijvie is een gezonde, frisse groente en het hele jaar door verkrijgbaar. Andijvie is verwant aan witlof (cichorei). Andijvie bevat veel mineralen en vitamines A en C.  Andijvie wordt zowel gekookt als rauw gegeten. Vooral bekend is de rauwe Andijviestamppot. Op deze stampppot zijn erg veel smakelijke variaties te bedenken. Met Andijvie kun je ook frisse salades maken.  Voorgesneden Andijvie dient op de dag van aankoop geconsumeerd te worden. Laat bereide Andijvie nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Het is daarom belangrijk om te weten hoelang Andijvie houdbaar is en onder welke condities.

Andijvie bewaren

 Buiten koelkastKoelkastDiepvries
Andijvie (rauw)1 dag

2 dagen

3 maanden
Andijvie (gekookt)n.v.t.

2 dagen

3 maanden
Andijviestamppotn.v.t.

2 dagen 

3 maanden

Hoe kun je vaststellen of andijvie niet meer goed is?

Andijvie bewarenJe kunt het beste vaststellen of andijvie niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de andijvie verlept of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.

Hoe lang kun je andijvie bewaren?

Een krop verse andijvie kan tot 2 dagen in de groentelade van je koelkast bewaard worden. Of eventueel een dag buiten de koelkast. Maar dan moet je de verse andijvie wel echt gebruiken in een gerecht.

Een krop andijvie kan wat langer bewaard worden door een plakje van de onderkant af te snijden en deze of in een kommetje met water te zetten of te omwikkelen met een vochtige doek.

Gesneden andijvie kan je niet lang bewaren. Die moet je dezelfde dag gebruiken en opeten. Als de andijvie eenmaal gekookt is, kan je deze wel weer wat langer bewaren.

Stamppot andijvie bewaren

Andijviestamppot kan je 2 dagen in de koelkast bewaren. Als je de andijvie invriest, blijft deze wel 3 maanden goed. 

Het is belangrijk dat je de andijvie eerst laat afkoelen. Plaats deze daarna in een luchtdicht bakje en plaats dat in de koelkast of vriezer.

Andijvie bewaren in de diepvries

In de diepvries, met een temperatuur van – 18 graden, kan een bereid gerecht met Andijvie tot 3 maanden bewaard worden in een goed afgesloten plastic diepvriesbakje of diepvrieszak. Dit geldt voor zowel rauwe (ongesneden) andijvie, gesneden andijvie en gekookte andijvie.

Een krop verse andijvie kan tot 2 dagen in de groentelade van je koelkast bewaard worden. Of eventueel een dag buiten de koelkast. Maar dan moet je de verse andijvie wel echt gebruiken in een gerecht.

Rauwe andijvie kan je heel goed invriezen. Zorg dat je de andijvie eerst goed inpakt en dat ie niet te nat is. Dan kan je de andijvie ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezer.

Gesneden andijvie moet je in de koelkast bewaren. Daar blijft de gesneden andijvie ongeveer 2 dagen goed. Zorg dat de andijvie in een goede bak in de groentelade ligt.