Basilicum Bewaren

In de Italiaanse keuken wordt basilicum veel gebruikt. Het is een heerlijke toevoeging aan veel gerecht. Of je nu verse of gedroogde basilicum gebruikt, je houdt vaak iets over. Hieronder lees je precies hoe je basilicum het beste kan bewaren.

Verse basilicum bewaren

Verse basilicum komt in twee vormen voor, namelijk als plantje of je hebt een aantal blaadjes basilicum. Zodra je de blaadjes van het plantje scheidt, gelden er andere regels.

Basilicum bewarenHoe kun je basilicum het beste bewaren

De beste manier is om de verse basilicum takjes in een glas water te bewaren. Daarna kan je het beste kiezen voor invriezen. Er zijn grofweg drie manieren om te bewaren:

  1. Koelkast – deze methode valt af voor basilicum.
  2. Vriezer – dit werkt hartstikke goed.
  3. Drogen en bewaren – dit werkt ook heel goed.

Basilicum bewaren in de koelkast

Losse, verse, blaadjes basilicum kan je beter niet in de koelkast bewaren. Dan worden de blaadjes snel zwart. Maar als je hier wel voor kiest, blijven de blaadjes ongeveer 5 dagen goed.

Basilicum bewaren in de vriezer

Als je basilicum langer wilt bewaren, kan je deze invriezen. Was de blaadjes goed en dep ze daarna droog. Vervolgens snij je de blaadjes grof en kan je deze in een afgesloten container invriezen. Je kan de blaadjes vervolgens ruim een jaar bewaren in de vriezer.

Basilicum drogen en bewaren

Een andere methode om basilicum langer te bewaren is door de basilicum eerst te drogen en dan te bewaren. Drogen kan eenvoudig op de volgende manieren:

  1. Met behulp van de zon.
  2. In de oven.

Als je de basilicum in de zon laat drogen, moet je er rekening mee houden dat het enkele dagen kan duren.

Het makkelijkste is daarom om de blaadjes in de oven te drogen. Zet de oven op 35 graden en laat de blaadjes rustig drogen. Zorg dat de blaadjes allemaal los van elkaar op het rooster liggen. Zodra de blaadjes droog zijn kan je die in een container bewaren.

Basilicum bewaren in pot

Als je de basilicum plant zo lang mogelijk goed wilt houden, doe je het volgende. Plaats het potje op een schoteltje met water. Dan kunnen de wortels het rustig opnemen. Zorg dat het plantje in de zon staat maar bij voorkeur niet bij een verwarming. De basilicum kan niet tegen vorst, dus zorg dat je de plant op tijd naar binnen haalt!

De plantjes uit de supermarkt gaan meestal niet lang mee. Daar zijn ze ook niet voor bedoeld. Kijk er dus niet van op als die snel doodgaan. Als je die echt langer wilt bewaren, ga dan de plant stekken. Zo maak je zelf nieuwe plantjes die wel lang meegaan.

Extra tip: basilicum bewaren in olie

Als je basilicum langer wilt bewaren, kan je ervoor kiezen om er olie van te maken! Dat doe je eenvoudig met wat olie en basilicum. Lees hoe je dat precies doet hier:

Extra tip: basilicum pesto bewaren

Pesto bestaat natuurlijk voor een groot deel uit basilicum. Daarom is dit een hartstikke goede manier om jouw restjes basilicum te gebruiken. Hoe je dat doet lees je hier:

De beste manier om basilicum te bewaren is door de takjes in een glas water te zetten buiten de koelkast. Invriezen werkt ook heel goed. Dan zijn de blaadjes ruim een jaar goed.

Het ligt eraan hoe je de basilicum wilt bewaren, maar voor de blaadjes (niet de plant) geldt het volgende:

  • In de koelkast blijven de blaadjes ongeveer 5 dagen goed.
  • In de vriezer kan je de blaadjes ongeveer een jaar bewaren.
  • Je kunt ook het steeltje met de blaadjes in een glas water zetten. Dan blijft het weken goed.

De zachte stelen van basilicum zijn eetbaar. Die smaken hetzelfde als de blaadjes.

Als je verse basilicum wilt invriezen, moet je eerst de steeltjes verwijderen. Leg daarna de blaadjes los op een bordje of schotel. Zet het bordje in de vriezer en vries de blaadjes in. Als ze bevroren zijn, kan je ze vervolgens in een zakje bij elkaar doen.