Een snelle scanner technologie waarmee voedselverspilling wordt voorkomen. Dat klinkt ons als muziek in de oren. Het foodtechbedrijf OneThird krijgt een financiering van 1,5 miljoen euro om hun scan technologie verder te ontwikkelen. De technologie wordt ontwikkeld om te ‘zien’ hoelang groente en fruit nog houdbaar zijn. De technologie werkt al goed voor tomaten en aardbeien en wordt verder ontwikkeld voor avocado’s en bananen. Door deze investering is het mogelijk om de technologie uit te breiden naar meer soorten groente en fruit. Hierdoor ontstaat een totaaloplossing voor retailers van deze producten en hun partners in de keten. 

Het is namelijk een complex proces om verse producten van de teler naar de retailer te krijgen. Elk jaar haalt een derde van het geproduceerde voedsel ons bord niet. Door het gebruik van dit soort technologieën kan een retailer inzicht krijgen in de houdbaarheid van het product. Door een combinatie van data, camerabeelden van de buitenkant van groente en fruit, en andere relevante informatie kan via kunstmatige intelligentie de kwaliteit van het product worden bepaald. Hierdoor kan ook de smaak, rijpheid en houdbaarheid bepaald worden. Door de investering in de technologie van OneThird kunnen er grote stappen gemaakt worden om van Nederland één van de eerste landen te maken dat voedselverspilling tenminste weet te halveren. 

In 2019 werd er in Nederland 34,3 kilo per persoon aan eten verspild. Hoewel dit nog steeds een grote hoeveelheid is, bevindt Nederland zich wel op de goede weg naar een sterke vermindering van voedselverspilling. Het doel is om in 2030 voedselverspilling met de helft te doen afnemen. Vergeleken met 2016 is verspilling per persoon al verminderd met 7 kilo. Als bezoeker van deze website kan je hieraan bijdragen door slimmer te kopen, koken en bewaren. Ga naar onze blog pagina om bewaartips- en recepten te vinden!

Bronnen: