Deze week, van 7 tot 13 september, is het de Verspillingsvrije Week. Tijdens deze week zorgen we er samen voor dat we minder voedsel verspillen.

De week wordt georganiseerd door de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en is bedoeld om aandacht te vestigen op het voedsel dat we verspillen. Tijdens deze week worden er elke dag nieuwe tips gedeeld zodat iedereen mee kan doen om het probleem aan te pakken. Minder verspillen is namelijk goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Ga naar de website om je gratis aan te melden! Wij van Bewaarwijzer doen in ieder geval mee.

Als je nu al wilt beginnen om minder voedsel te verspillen, delen we hieronder een aantal tips.

Volg onze blog. We posten regelmatig recepten, bewaarmanieren en andere tips om voedselverspilling tegen te gaan.

  • Check bijvoorbeeld de serie over zomers bewaren waar we tips delen om voedsel te bewaren tijdens de zomermaanden, of lees over hoe je voedselverspilling kan verminderen als student.
  • Ook delen we vaak leuke en lekkere bewaarrecepten zoals dit recept voor scones of dit recept voor rode bieten pesto.
  • Daarnaast houden we je op de hoogte van alle interessante ontwikkelingen in de voedselsector. Lees artikelen over coole start-ups die voedselverspilling tegengaan, nieuws over positieve effecten op het klimaat en gave initiatieven tegen voedselverspilling.

Er zijn ook een aantal simpele manieren om vandaag al mee te doen met de beweging. De volgende keer als je naar de supermarkt gaat, kun je:

  • Producten kopen met een 35% korting sticker. Dit zijn producten die tegen de tht datum aanlopen. Door deze producten te kopen, hoeft de supermarkt het product niet weg te gooien aan het eind van de dag.
  • Losse bananen in plaats van trossen bananen kopen. Vaak blijven de losse bananen over, waardoor ze worden weggegooid. Dit geldt voor alle (losse) fruit en groenten. Kies eens de minder mooie producten. Ze smaken hetzelfde en hierdoor voorkom je dat ze blijven liggen en uiteindelijk worden weggegooid.
  • Kleinere bedrijven steunen. In sommige supermarkten verkopen ze producten van kleinere bedrijven die voedselverspilling tegengaan. Steun dit soort initiatieven door deze producten eens aan te schaffen.
  • ‘Oud’ brood kopen. Mocht je naar de Albert Heijn in Rotterdam gaan voor je boodschappen, ga dan eens kijken bij het ‘Brood van Gisteren’ initiatief.

Begin met fermenteren, suikeren (jam maken), drogen, pekelen en noem maar op! Dit soort bewaarmanieren zijn super om voedselverspilling tegen te gaan en zijn daarnaast ook een leuke hobby. En als je niet weet waar te beginnen- de komende tijd zullen we series over dit soort bewaarmanieren posten op de Bewaarwijzer blog. Hier kan je meer informatie vinden over benodigdheden en lekkere recepten. Houd de blog dus in de gaten!