Start-ups zijn jonge bedrijven met innovatieve ideeën die vaak gebruik maken van nieuwe technologieën en gericht zijn op snelle groei. In Nederland zijn er een hoop start-ups die werken aan het verminderen van voedselverspilling die we vandaag in het zonnetje willen zetten. 

Left-O

Left-O is een start-up actief in de gemeente Oegstgeest/Warmond. Via Left-O kun je nieuwe producten of producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen kopen. Hierdoor ga je voedselverspilling tegen en help je lokale ondernemers. Onlangs heeft de start-up 10.000 euro gewonnen op het HeroFestival om te investeren als starterskapitaal. Ga naar de website als je in de gemeente Oegstgeest/Warmond woont om de start-up te ondersteunen. 

Get Chef’s

Get Chef’s is een platform voor horecaondernemers waarop ze overgebleven gerechten kunnen aanbieden op een moment dat het de ondernemers uitkomt. Je kan voedsel redden van foodtrucks, restaurants en lunchrooms. Consumenten kunnen deze gerechten vervolgens kopen en laten bezorgen, ophalen en eventueel opeten aan tafel in het restaurant. Via bovenstaande link kun je de app downloaden. 

Orbisk

Orbisk is een Utrechtse start-up die een voedselmonitor heeft ontwikkeld om voedselverspilling tegen te gaan. Deze high-tech oplossing registreert voedselafval in een restaurantkeuken helemaal automatisch door middel van Artificial Intelligence (AI) beeldherkenningssoftware. Met behulp van een uitgebreide datarapportage kan de gebruiker zien waar en wanneer voedsel wordt verspild. Hierna kunnen de processen worden aangepast om de voedselverspilling te verminderen. 

Niet alleen deze start-ups zijn goed bezig- in jouw regio zijn er ongetwijfeld andere initiatieven, projecten, bedrijven of evenementen die voedselverspilling tegengaan die je kunt steunen. Daarnaast kun je natuurlijk zelf ook veel doen om voedselverspilling te voorkomen. Kijk vooral ook op onze website om lekkere gerechten te ontdekken waarmee je voedsel kan redden, of vind tips om voedselverspilling te voorkomen!