Aardappels

Aardappels zijn gemiddeld twee tot drie weken houdbaar, mits je ze op een donkere en koele plek bewaard. Echter kan na twee weken de kwaliteit wel verminderen, zoals de smaak of stevigheid van de aardappel. Dat betekent natuurlijk niet dat je de aardappels weg moet gooien. Je kan ze nog gewoon eten! Snijd de uitlopers en plekjes eraf en je kan ze nog gewoon gebruiken voor stamppot, soepen, puree, enzovoorts. Onder de juiste omstandigheden kan je aardappels soms wel maanden bewaren. Kijk, ruik en proef uiteraard of de aardappels nog goed zijn voordat je ze gaat eten.

Uien

Bij uien hangt de houdbaarheid af van hoe je de uien bewaard. In de koelkast blijven uien niet zo lang goed, gemiddeld een week. Als je ze buiten de koelkast bewaard, bijvoorbeeld op de fruitschaal, kunnen ze tot wel twee maanden goed blijven. Uien die worden bewaard op een donkere, koele plek kunnen soms wel langer meegaan dan dat. Daarnaast kan je ui ook invriezen. Als je de ui in stukjes snijd voordat je het invriest, blijven ze tot wel zes maanden goed. Ze worden dan wel wat zacht en waterig, waardoor ze geschikter zijn om te koken of bakken. Ontdooide uien zijn namelijk niet zo lekker meer om rauw te eten of te karamelliseren. Een extra tip is om uien niet naast aardappelen te bewaren omdat dit de rot van beiden groenten versnelt.

Kool

Ook kolen kun je heel lang bewaren. Onder de juiste omstandigheden blijven ze tot wel twee maanden goed. Bewaar de kolen in de koelkast of op een droge, koele en donkere plek. Op de fruitschaal kan ook. Daar blijven ze twee tot drie weken goed. Vooral gesloten kolen zoals witte kool, rode kool, spitskool en groene kool zijn lang houdbaar. Bloemkolen daarentegen zijn minder lang houdbaar. Deze kool kan je het beste in de groentelade van je koelkast bewaren. Daar blijft de bloemkool ongeveer een week houdbaar. Kolen kun je ook goed in de vriezer bewaren. Het is dan belangrijk dat je de kool blancheert voordat je de groente invriest. Blancheren betekent dat je de kool kort kookt en vervolgens afspoelt met koud stromend water. Zo behoud je de smaak, kleur en structuur van de groente. Vervolgens kan je de kool tot een jaar in de vriezer bewaren.

Appels en peren

Appels en peren blijven wel 2 tot 4 weken goed. Voor appels is de ideale bewaartemperatuur rond de 4-5°C. Voor peren is dit rond het vriespunt, 0-1°C. Ook voor appels en peren geldt dus dat de beste bewaarplek een donkere, koele plek is, zoals een kelder. Appels en peren blijven ook lang goed in de koelkast. De beste plek in de koelkast is op de onderste plank of in de groentelade. Zodra de appels en peren rotte plekken beginnen te vertonen, is het tijd om deze op te eten. De rotte plekken kun je gewoon wegsnijden. Verder ligt de bewaarmethode ook aan de smaak van de persoon, vooral met peren. Als je de peren graag wat harder hebt, kan je ze inderdaad beter in de koelkast bewaren. Heb je ze liever wat zachter, kan je ze het beste een aantal dagen op de fruitschaal laten rijpen.

Citroenen en limoenen

Citroenen en limoenen kan je tot wel een maand bewaren. Dit kan als je het fruit in een afsluitbare plastic zak bewaart (die je natuurlijk kan hergebruiken). Door dit fruit in een plastic zak te bewaren, blijft het vocht in de citroenen of limoenen. Doordat ze niet uitdrogen, blijven ze zo lang goed. Een andere methode is om het fruit in een schaal met water te bewaren. De citroenen of limoenen blijven gehydrateerd en zo zou je het fruit tot wel 3 maanden kunnen bewaren. Citroenen kan je ook op de fruitschaal bewaren. Dan blijven ze tot wel twee weken goed. Voor limoenen is het echt het best om ze in de koelkast te bewaren. Daarnaast kan je het fruit ook invriezen. Snijdt het fruit in plakjes en vries het in. Zo blijven ze 8-12 maanden goed.