Het verminderen van voedselverspilling is één van de belangrijkste manieren om de wereldwijde uitstoot van CO2 tegen te gaan. Dit zegt Toine Timmermans, onderzoeker aan de universiteit van Wageningen en directeur van Samen Tegen Voedselverspilling, in een brief aan informateur Willink. 

In 2019 zijn er 23 miljoen gevulde vrachtwagens (van elk 40 ton) aan voedsel verspild. Als je deze vrachtwagens achter elkaar zet, bumper tegen bumper, is dat genoeg om 7x rond de aarde te cirkelen. De voedselverspilling wereldwijd stoot dezelfde hoeveelheid CO2 uit als een land als de Verenigde Staten of China. In Nederland wordt er elk jaar gemiddeld 2 miljard kilo aan voedsel weggegooid. Dit is meer dan 100 kilo per persoon. Volgens stichting Natuur & Milieu is de belangrijkste reden voor deze verspilling de overconsumptie van voedsel. De gemiddelde Nederlander haalt te veel eten in huis doordat ze te weinig overzicht hebben in de koelkast en voorraadkast. Daarnaast is het te makkelijk om grote verpakkingen, aanbiedingen of impulsaankopen aan te schaffen. Andere redenen zijn dat Nederlanders vaak meer koken dan ze opeten, het eten niet op de juiste manier bewaren en de houdbaarheidsdata ‘te gebruiken tot’ en ‘ten minste houdbaar tot’ vaak door elkaar halen.

Door minder voedsel te verspillen, hoeven we minder te produceren. Dit betekent uiteindelijk dat er minder land nodig is om voedsel te verbouwen. Daarnaast is het van belang dat we slimmer omgaan met reststromen, aldus Timmermans. Door deze reststromen te gebruiken om andere producten van te maken voor menselijke consumptie of veevoer verspillen we geen waardevolle producten meer. Timmermans werkt samen met bedrijven en maatschappelijke organisaties om oplossingen te vinden om voedselverspilling tegen te gaan. Dit doet hij met zijn stichting Samen Tegen Voedselverspilling

Wil je zelf iets doen om voedselverspilling te voorkomen? Op onze website kun je meer informatie vinden over tgt, tht en hoelang voedselproducten te bewaren zijn. Daarnaast kun je hier ook leuke blogs lezen die te maken hebben met voedselverspilling.

Bron: https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/voedselverspilling-is-ook-een-klimaatprobleem 

Bron foto: Sri Lanka