Albert Heijn is een pilot gestart in de regio Rotterdam om voedselverspilling tegen te gaan. Tijdens de pilot wordt oud brood, brood van gisteren, voor een gereduceerde prijs verkocht. Uit een onderzoek van Wageningen University & Research bleek dat er relatief veel voedselverspilling plaatsvindt in de categorie brood. Dit onderzoek was aanleiding voor Albert Heijn om een pilot op te zetten die deze verspilling zou tegengaan. 

De proef start in tien winkels in de regio Rotterdam. Brood dat die dag is afgebakken maar niet werd verkocht, wordt de volgende dag aangeboden voor een lage prijs. Een half brood van gisteren wordt dan verkocht voor 0,25 cent en een heel brood of zak bolletjes wordt verkocht voor 0,50 cent. Het brood wordt aangeboden tot 11 uur ‘s ochtends. 

De pilot draagt bij aan het doel van Albert Heijn om voedselverspilling in 2030 te halveren. Om dit doel te behalen heeft Albert Heijn zich ook aangesloten bij de stichting ‘Samen Tegen Verspilling’ om samen met andere leveranciers, retailers en onderzoeksinstituten verspilling tegen te gaan. Andere manieren waarop de supermarktketen verspilling tegengaat is door misvormde groenten aan te bieden als ‘buitenbeentjes’ of te gebruiken voor appelmoes of bloemkoolrijst. Overige producten worden gedoneerd aan de voedselbank, gebruikt voor biogas, biobrandstof of oliën of verwerkt in zeep of wasmiddel. Door dit soort initiatieven hoopt de keten om zijn doel te behalen en samen voedselverspilling zo veel mogelijk te verminderen. 

Als lezer kan jij hieraan bijdragen door het brood van gisteren of buitenbeentjes in huis te halen. Niet alleen red je voedsel van de verbrandingsoven, het kost ook nog eens minder. Dubbel voordeel! Bron: https://www.levensmiddelenkrant.nl/levensmiddelenkrant/nieuws/ah-start-proef-met-brood-van-gisteren