Zaadveredelaar Syngenta heeft tijdens het Fields of Innovation evenement aangekondigd om samen te werken met de stichting Samen tegen Voedselverspilling. Ook hebben ze een nieuw soort ‘verspillingsvrije’ bloemkool ontwikkeld.

Syngenta heeft een kleinere bloemkool ontwikkeld om op de trend van gezinsverkleining te reageren. “Vroeg had je grote gezinnen die een hele kool kochten. Maar nu die kleiner zijn, wordt de helft soms weggegooid. Dus hebben we nu een plant waar meerdere kleine bloemkolen aan groeien. Daardoor heeft de consument een bloemkool op maat, en ook het steeltje kan je opeten”, aldus Sjaak van der Ploeg, hoofd veredeling groente bij Syngenta Europa.

Het heeft tien jaar geduurd om deze bloemkool te ontwikkelen. De kool was op het begin te klein en de groente moet in verschillende klimaten kunnen groeien. Het heeft dus tijd nodig om de bloemkool zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen.

Daarnaast is de samenwerking met de stichting Samen tegen Voedselverspilling een stap in de goede richting. Om voedselverspilling te verminderen is het namelijk belangrijk om ook bij zaadveredeling stil te staan. Toine Timmermans van de stichting: “Als consument zijn we goed onderweg. En we zien langzamerhand dat alle sectoren ook bezig zijn stappen te zetten die nodig zijn. En daar gaan dit soort samenwerkingen bij helpen.”

Bron: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/292377/zaadveredelaar-komt-met-nieuwe-bloemkool-in-strijd-tegen-voedselverspilling