Voedselafval van bedrijven in Amsterdam-Zuidoost, waaronder de Johan Cruijff ArenA en de wekelijkse markten, wordt vanaf eind 2021 ingezameld en omgezet in lokale groene energie en organische meststoffen. Een lokale biovergister van The Waste Transformers wordt daarbij gekoppeld aan de ArenA. Hiervoor wordt het voedselafval opgehaald en verwerkt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit project is een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Royal HaskoningDHV, The Waste Transformers en de ArenA. 

Door dit project wordt de Johan Cruijff ArenA het eerste voetbalstadion ter wereld dat deels gebruikt maakt van zelf en lokaal opgewekte energie van voedselafval. Ook wordt er een pilot opgezet waar een grasmat groeit op de organische meststof van het afval. Dit is het eerste project dat wordt gestart in het ‘living lab’ van de Donut Economie in de Amsterdamse gemeente. De Donut Economie stelt de gemeente in staat om een holistische circulaire economie te creëren. Dit project is niet alleen een grote, ecologisch duurzame stap in deze richting. Het project creëert ook sociale banen, zodat het bedrijf Pantar zijn medewerkers hiervoor kan inzetten. Hierdoor komt dit innovatieve project overeen met de holistische doelstellingen van de Donut Economie. 

Het voedselafval van organisaties in Amsterdam Zuidoost wordt momenteel door verschillende afvaldiensten ingezameld en vervoerd naar andere plekken. Dit kan tot wel 260 kilometer buiten de stad zijn. Naast dat het transport hoge emissies uitstoot, is het ook zonde om de waardevolle nutriënten in het afval weg te gooien. Daarnaast stoot voedselafval methaangas uit als het niet optimaal verwerkt wordt en gaat rotten. Dit gas is 23 keer sterker dan CO2 en draagt bij aan het bekende broeikaseffect. In de biovergister van The Waste Transformers wordt het voedselafval vergist en het methaangas opgevangen en omgezet in energie. Bij dit proces komt warmte vrij dat vervolgens wordt omgezet in koude lucht om de dataservers in de ArenA te koelen. Door met verschillende bedrijven in Zuidoost samen te werken, kan het project een onderdeel van de lokale samenleving worden en meer bewustzijn creëren over de effecten van voedselverspilling op het milieu.

Video: https://youtu.be/isnE64gKxy8 

Bron: https://www.groentennieuws.nl/article/9326534/johan-cruijff-arena-krijgt-energie-uit-voedselafval/