Eindelijk! We eten weer eens pizza! Pizza is super lekker, maar het kan wel eens gebeuren dat een hele pizza toch net iets te veel is. Soms zet je de pizza even aan de kant om later de rest op te eten. Maar soms ga je na een lange avond toch lekker naar bed en dan vind je de volgende ochtend de rest van de pizza terug. Oeps, helemaal vergeten! Dit kan natuurlijk gebeuren en nu zit je natuurlijk met de vraag of je de rest nog kan opeten. Helaas is het antwoord hierop: nee.

Als je je pizza buiten de koelkast laat staan, zal je pizza afkoelen naar kamertemperatuur. En laat dat nou net een erg fijne omgeving zijn voor bacteriën die graag meegenieten van jouw pizza. Je pizza zal de volgende ochtend er nog prima uitzien, goed ruiken en zelfs prima smaken, maar is eigenlijk niet meer eetbaar. Je kan hier namelijk ziek van worden. Het opnieuw opwarmen van de pizza zal de (meeste) bacteriën niet doden. Neem dus het zekere voor het onzekere en gooi de pizza weg. Als je de pizza toch buiten de koelkast laat staan, doe dit dan met een maximum van 2 uur.

Pizza buiten de koelkast bewaren

Als pizza buiten de koelkast, op kamertemperatuur, wordt bewaard neemt het aantal bacteriën snel toe. Het lastige is dat het soort bacteriën dat snel toeneemt niet per se de smaak, geur en kleur aantasten. De pizza ziet er dus nog prima uit, smaakt zelfs nog oké maar je kan er wel ziek van worden.

Word je er geheid ziek van? Nee, dat niet. Maar in dit geval kan je beter het zekere voor het onzekere nemen en de pizza weggooien.

Als regel kan je aanhouden dat pizza maximaal 2 uur buiten de koelkast bewaard kan worden. Daarna beginnen bacteriën toe te nemen.

Pizza in de koelkast bewaren

Wil je de pizza in de koelkast bewaren? Plaats je pizza dan binnen 2 uur na aankoop of bereiding in de koelkast. Bewaar je pizza in een goed afsluitbaar bakje (lees ook onze serie: bewaarmethoden over welk bakje het beste past bij jou). Je pizza zal nog 3 à 4 dagen houdbaar zijn. Check je pizza wel voor je het op eet. Let hierbij op kleur, geur en textuur. Is het deeg droog, muf, smaakt het raar of zie je schimmel op de pizza? Gooi het dan weg.

Pizza in de vriezer bewaren

Je kan de pizza ook in de vriezer bewaren. Ook hierbij is het belangrijk dat de pizza binnen 2 uur in de vriezer wordt geplaatst. Wikkel de pizza in aluminium of plastic folie en/of plaats deze in een goed afgesloten container. Hierna is de pizza nog 1 à 2 maanden houdbaar. Na ontdooien kan de pizza nog 3 à 4 dagen bewaard worden in de koelkast. Check de pizza voor het opeten nog even op geur, kleur en textuur.