Aquafaba betekent letterlijk boonwater (aqua= water, faba= boon). Het is het water waarin peulvruchten zijn gekookt, ofwel het vocht uit een blik kikkererwten. Het is een fantastische eiwitvervanger en in dit artikel leggen we uit wat het is, wat je er allemaal mee kan en delen we een recept voor de lekkerste chocolade koekjes.

Met kikkererwtenwater meringues maken; het klinkt gek, maar het kan heel goed. Het verhaal luidt dat in 2015 een Amerikaan een video ontdekte van twee Franse chefs die aquafaba gebruikte om chocolademousse te maken. De Amerikaan experimenteerde met het stroperige water en voegde er tijdens het kloppen suiker aan toe. Er ontstond een glanzende meringue, dat gedeeld werd met de Facebookpagina ‘What F.A.T. vegans eat’. Sindsdien is aquafaba een geliefde eiwitvervanger, voornamelijk onder veganisten.

Hoe kom je aan aquafaba?

Aquafaba werkt het beste uit een blikje kikkererwten. Je kan het zelf ook maken door gedroogde kikkererwten te koken in een snelkookpan. Haal de kikkererwten uit het water en laat het water afkoelen. Je kan dit water dezelfde dag nog gebruiken om aquafaba mee te maken.

Voor een beter resultaat kan je de kikkererwten met water en al in een glazen pot in de koelkast bewaren. Je zult zien dat het water mettertijd een dikkere consistentie krijgt. Uit eigen ervaring blijkt dat na 2 tot 3 dagen het water een mooie consistentie heeft om voor aquafaba te gebruiken.

Het water kan je 1-2 weken bewaren in de koelkast. Mocht je liever een recept volgen om aquafaba te maken; deze blogger heeft het onder de knie en legt het stap voor stap uit!

Recept: chocolate chip cookies

Dus, wat kan je met aquafaba? Een voor de hand liggend recept is meringues (hierboven gelinkt), maar er zijn nog veel meer toepassingen. In dit artikel delen we een recept voor chocolate chip cookies. Door het toevoegen van aquafaba worden de koekjes knapperig van buiten en zacht van binnen.

Ingrediënten (16 koekjes)

Bereidingswijze

  1. Mix de suiker en alle natte ingrediënten (boter, melk, aquafaba en vanille-extract) in een kom.
  2. Mix alle droge ingrediënten (bloem, baking soda, zout) in een andere kom en voeg de natte ingrediënten toe aan de droge.
  3. Mix totdat het bijna een uniform deeg is. Als het deeg te droog is, voeg nog wat aquafaba toe, maar zorg ervoor dat je het deeg niet te veel mixt.
  4. Voeg vervolgens de chocolate chips toe en mix totdat het deeg helemaal uniform is. Vorm tot een bal en zet in de koelkast voor een half uur tot een uur.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
  6. Haal het deeg uit de koelkast en gebruik een eetlepel of ijslepel om het deeg in balletjes van hetzelfde formaat te rollen.
  7. Leg de balletjes op een ovenschaal met ongeveer 5 cm tussen elke bal. Bak af voor 10-13 minuten of totdat de koekjes goudbruine plekjes krijgen.
  8. Laat de koekjes afkoelen.

Eet smakelijk!

De koekjes kan je tot 2 dagen bewaren in een afgesloten bakje, maar dit is eigenlijk niet nodig. De koekjes kunnen bijna niet mislukken en zijn zo lekker dat je ze meteen opeet. Naast meringues en chocoladekoekjes kun je aquafaba ook gebruiken om onder andere muffins, chocolademousse of pannenkoeken mee te maken. Ga vooral experimenteren!