Het is bij de meesten bekend dat je met oud brood lekkere croutons kan maken. Snijd het brood in stukjes, scheutje olijfolie, snufje zout, snufje peper, wellicht wat verse rozemarijn of tijm. In de oven tot het brood goudbruin gekleurd is en smullen maar. Een klassieker, maar je kan zoveel meer met oud brood.

Voordat we verdergaan: oud brood wordt vaak weggegooid of aan de dieren gevoerd. Met dit artikel hopen we je op weg te helpen om het niet te verspillen of aan dieren te voeren. Brood aan dieren voeren kan namelijk goed misgaan. Dieren kunnen in brood stikken doordat het gaat klonteren in de keel, of het kan gasophoping in de maag veroorzaken waardoor het dier overlijdt. Zorg er dus voor dat het voer geschikt is voor het dier, en eet het brood lekker zelf op! In deze blog twee heerlijke recepten om iets lekkers te doen met oud brood.

Panzanella

Panzanella is een heerlijk en simpel Italiaans gerecht. Naast dat je oud brood kunt gebruiken in dit gerecht, kan je zo ook je kliekjes opmaken. Experimenteer met wat jou lekker lijkt. Smullen!

Wat heb je nodig?

Bereiding

 1. Snijd het oud brood en de tomaten in stukken. Voeg samen in een schaal en voeg je kliekjes toe.
 2. Maak een dressing met de azijn, olijfolie, peper en zout. Giet de dressing over het broodmengsel.
 3. Laat een uur staan, hierdoor wordt het brood lekker zompig en trekken de smaken er goed in.

Eet smakelijk!

Portobello Wellington

Dit gerecht leent zich zeer goed voor de feestdagen (welke dan ook), maar als je zin hebt om wat uitgebreider te koken is dit recept ook een hele goede keuze. Het recept maakt gebruik van twee sneetjes meerzaden brood, maar het meeste brood zal prima smaken.

Wat heb je nodig?

Portobello’s:

Nut roast:

Wellington omhulsel:

Bereiding

 1. Leg de portobello’s op een bakplaat en bedek met wat olijfolie. Sprinkel rozemarijn, tijm, zout, peper en knoflook over de portobello’s. Bak op 200 graden celsius voor 15 minuten. Zet opzij om af te koelen.
 2. Doe de rode ui in een pan met olijfolie en fruit de uitjes tot ze doorzichtig zijn. Voeg rozemarijn, tijm, zout en peper toe en bak tot het aan de pan blijft plakken.
 3. Voeg de wijn toe en kook de alcohol eruit. Voeg vervolgens de bruine suiker toe, zet het vuur uit en roer goed om zodat het karameliseert. Zet opzij in een kom.
 4. Voeg de kastanjes, pecannoten en het brood in een foodprocessor en mix totdat het een kruimelig mengsel is geworden. Voeg het mengsel toe aan de uien en voeg de groentebouillon langzaam toe. Roer met een houten lepel totdat het klontert.
 5. Leg het bladerdeeg uit in een ovenschaal of bakplaat. Verdeel het mengsel over het deeg, ongeveer 1 cm dik. Met een deel van het mengsel vorm je een lange, worst-achtige vorm over het bladerdeeg. Zorg ervoor dat je wat overhoudt.
 6. Leg de portobello’s op dit mengsel en verdeel de rest van het mengsel over de portobello’s. Verdeel vervolgens de rest van het bladerdeeg over de vulling en haal het overige bladerdeeg weg. Gebruik een vork om het bladerdeeg aan te drukken.
 7. Prik gaatjes in het deeg met een vork. Je kan de wellington ook decoreren met deegvormpjes van het overgebleven bladerdeeg.
 8. Bak op 200 graden celsius voor 40 minuten, maar check na 30 minuten. Als het goudbruin gekleurd is, is de wellington klaar.

Eet smakelijk!