Ga terug
Print
Zuurkool recept

Fermenteren kool

Met dit basisrecept kan je kool fermenteren. Het eindresultaat is heerlijke zuurkool

Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord Fermenteren, Zuurkool
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Fermenteren 7 dagen
Totale tijd 7 dagen 45 minuten

Ingrediënten

  • 8 cups Groene kool rode kool kan ook
  • 1 cup Radijsjes rode of daikon radijsjes
  • 1 stuk Appel zonder klokhuis, gesneden in reepjes
  • 2 eetlepels Gember dungesneden, geraspt
  • 4 tenen Knoflook fijngehakt of geraspt
  • 2,5 theelepel Zout
  • Water zoveel als nodig om de weckpotten te vullen

Bereiden

  1. Steriliseer alle apparatuur die gebruikt gaat worden voor het fermentatieproces. Dit kan gedaan worden door gekookt water over de schone potten en deksels te gieten en deze aan de lucht te laten drogen. Laat de potten afkoelen tot kamertemperatuur voordat je de ingrediënten erin doet.

  2. Snijd of rasp de kool en voeg deze toe aan een mengkom. Voeg het zout toe. Was je handen en masseer de kool voor ongeveer 10 minuten. De kool moet zacht worden en slinken doordat het vocht vrij komt. Blijf masseren totdat de kool gehalveerd is.

  3. Voeg de appel, radijs, gember en knoflook toe. Masseer nogmaals de ingrediënten (met schone handen!) voor 4 á 5 minuten totdat het goed gemengd is. Proef en voeg eventueel extra zout, gember en knoflook toe naar smaak.

  4. Doe de ingrediënten met schone handen in de gesteriliseerde pot(ten) en duw de ingrediënten onder zodat het bedekt is met vocht. Er moet genoeg vocht zijn van het masseren om de ingrediënten te bedekken. Als dit niet het geval is, kan je extra (gefilterd) water toevoegen, al zal dit waarschijnlijk niet nodig zijn. Zorg er hierbij voor dat er nog 4 cm tussen de inhoud en de deksel zit zodat het kan uitzetten. De buitenste bladeren van de kool kan je gebruiken om de zuurkool onder water te houden.

  5. Sluit de pot af met de deksel en plaats deze op het aanrecht (niet in direct zonlicht) of in een keukenkastje. De ideale temperatuur voor fermentatie is 18 ◦C. Zorg er dus voor dat de omgevingstemperatuur warm en constant is.

  6. Fermentatie kan binnen 24 uur plaatsvinden, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Soms kan het tot 2 weken duren voordat de gewenste smaak en textuur is bereikt. Waarschijnlijk zal het zo’n 7-10 dagen duren, proef tussendoor om te bepalen of het klaar is of niet. Hoe langer de fermentatie, hoe scherper de zuurkool zal worden.

  7. Zodra de zuurkool de gewenste smaak en textuur heeft bereikt, plaats je het in de koelkast waar het 3 tot 6 maanden goed zal blijven. Om te weten of je zuurkool nog goed is moet je kijken of er schimmel is ontstaan en of het nog goed ruikt/smaakt. Let bij serveren op dat je niet ‘dubbel-dipt’ om contaminatie te voorkomen.