Dit is het basisrecept voor het fermenteren van paprika's.
Kook de weckpot 4 minuten uit om deze te ontsmetten
Snijd de paprika in stukjes. Het maakt niet uit of je ze in stukjes of plakjes snijdt. Kies een pot waarin de paprika’s passen. Heb je geen grote pot, dan kan je de paprika’s ook in kleine stukjes snijden.
Weeg de gesneden paprika en bereken zo de hoeveelheid zout die je nodig hebt (5% van het totale gewicht).
Stop de paprika in de pot, samen met het zout. Vul aan met water totdat de paprika’s net onder staan, maar dat er nog genoeg ruimte is tussen de paprika’s en de deksel.
Voeg nu een gewichtje toe. Het belangrijkste is dat het gewichtje schoon is en het de paprika’s onder de pekel houdt. Dit verlaagt namelijk de kans op schimmelvorming waardoor je fermentatie bederft.
Sluit de pot en zet op een donkere plek op kamertemperatuur. Een goede plek is in je keukenkastje. Laat het fermenteren voor drie dagen.
Na drie dagen controleer je of de fermentatie klaar is. Proef de paprika en beslis of je dit een lekkere smaak vindt of niet. Zo niet, laat de pot nog een dag of twee fermenteren.
Na drie tot vijf dagen is de fermentatie klaar. Plaats de pot in de koelkast en geniet van je gefermenteerde paprika.