Er zijn veel manieren om koekjes te bewaren. De één zegt dat de beste manier is om ze in een luchtdichte pot of bak te bewaren, terwijl de ander zegt dat een metalen trommel waar de koekjes lucht krijgen en vocht kan ontsnappen het beste werkt.

De waarheid is dat het allebei werkt én dat het van het koekje afhangt. Natuurlijk is het altijd belangrijk om te kijken, ruiken en proeven of het koekje nog goed is.

Bewaar ze in een metalen trommel

In een metalen trommel zullen de koekjes langer knapperig blijven, terwijl in een luchtdichte pot de koekjes sneller zacht worden omdat het vocht blijft hangen. Voor zachtere koekjes is het dus minder van belang om ze in een trommel te bewaren. Knapperige koekjes die zacht zijn geworden, kun je overigens gewoon eten, mits ze er nog goed uitzien en goed ruiken.

Voeg eens wat rijst of brood toe

Door een stuk brood of een bakje rijst in de trommel of pot te leggen, blijven de koekjes knapperig. Ook helpt dit om de koekjes weer knapperig te krijgen. De rijst en het brood nemen namelijk het vocht op. Zo kunnen koekjes tot wel 6 weken goed blijven. Wel is het een goed idee om zachte en knapperige koekjes niet bij elkaar te bewaren. De zachte koekjes kunnen namelijk de knapperige koekjes zacht maken.

Invriezen kan ook!

De koekjes kun je ook invriezen. Doe dit wel in een luchtdichte verpakking zodat er verder geen vocht bij kan komen. De koekjes blijven zo tot 3 maanden goed.

Bekijk ook de serie over verschillende bewaarmethoden over de voor- en nadelen van (onder andere) glazen en metalen bakjes.