Een lange stroomstoring komt gelukkig niet vaak voor maar kleine stroomstoringen vaker dan je denkt. Het is natuurlijk zonde dat bij een lange of zelfs korte stroomstoring al je ingevroren spullen niet meer goed zijn. Zeker met warm weer kan dat sneller gebeuren dan je denkt.

Wat kan je er tegen doen?

Veel vriezers hebben tegenwoordig ingebouwde vakken waar vrieselementen in liggen. Deze elementen zijn gevuld met water en bevriezen als ze in de werkende vriezer zijn geplaatst. Als de stroom uitvalt, zorgen deze elementen ervoor dat de temperatuur langzamer stijgt. Als je dus een ingebouwd vak hebt voor deze elementen hou dat dan ook gevuld met koelelementen.

Als je geen ingebouwd vak hebt voor koelelementen is het verstandig om in bijvoorbeeld elke la op de bodem koelelementen te plaatsen. Op die manier stijgt de temperatuur minder snel als de stroom uitvalt.

Extreme bescherming tegen stroomuitval

Mocht je in een gebied wonen of verblijven waar vaak de stroom uitvalt kan je nog een stapje verder gaan. Vul een zak met water en vul de lege ruimtes op in de vriezer. Je kan dit natuurlijk ook doen met zakken voor ijsblokjes, dan heb je er ook nog wat aan.

Hoe voller de vriezer, hoe langzamer de temperatuur stijgt. Dus je kunt deze het beste zoveel mogelijk vullen met bijvoorbeeld koelelementen, ijsblokjes of natuurlijk producten. Denk aan bevroren erwten en blauwe bessen als je nog iets makkelijks zoekt om de hoekjes op te vullen.