Er zijn een aantal voedselproducten die je (bijna) je hele leven lang kan bewaren! Hieronder hebben we er negen voor je op een rijtje gezet.

1 Witte rijst kan een leven lang goed blijven. Met bruine rijst moet je wat beter opletten. Dit kan wel bederven omdat er meer oliën in zitten. Zorg er bij alle soorten rijst voor dat je het opbergt in een luchtdichte bak. Hierdoor blijft het sowieso lang goed en kunnen er geen beestjes bij komen die de rijst alsnog oneetbaar kunnen maken.

2 Suiker en zout bederven niet. Ook hier moet je echter wel oppassen dat er geen beestjes bij kunnen komen. Let er ook op dat er geen vocht bijkomt, hierdoor kan het gaan klonteren. Dit kan je bij het zout voorkomen door er wat rijst door te mixen. Mocht er dan vocht bijkomen dan wordt het opgenomen door de rijstkorrels.

3 Bewaar cacao poeder op een donkere, koele, droge plek en het blijft jarenlang goed. Dit geldt overigens voor veel poeders, zoals maizena en melkpoeder.

4 Alle alcohol kan erg lang bewaard blijven zolang het ongeopend is. Drank met een alcoholpercentage boven de 10%, zoals gin en vodka, blijven heel lang goed. Dit komt doordat micro-organismen niet in zo’n omgeving kunnen overleven. Ook ongeopende flessen wijn kunnen vaak lang bewaard worden.

5 Gedroogde bonen gaan ook heel lang mee, mits ze op de juiste manier bewaard worden. Let wel, sommigen bonen, zoals de bruine boon, kan wat hard worden. Hierdoor moet je ze wellicht wat langer weken en koken (denk aan een aantal uur extra). Check voor de zekerheid wel of er geen schimmel op de bonen zit voordat je ze eet. Bonen zijn namelijk niet immuun tegen schimmels.

6 Een pak droge pasta kan nauwelijks bederven, vooral niet als je het bewaart op een droge, donkere en koele plek. Wel kan de smaak wat veranderen.

7 Door de grote hoeveelheid suiker blijft honing erg lang goed. Na verloop van tijd kan de honing gaan kristalliseren, maar dan kun je het alsnog eten.

8 In sojasaus zit zoveel zout dat het geen prettige omgeving is voor micro-organismen die bederf veroorzaken. Sojasaus kan zo ook lang bewaard worden, al kan het wel zijn smaak verliezen of van smaak veranderen.

9 Witte gedistilleerde azijn kan ook jarenlang bewaard worden. Let wel op, azijnen met smaakjes zoals witte wijn azijn kunnen niet zo lang bewaard worden.