Aardbeientijd. Leuk om zelf aardbeienjam te maken met een eenvoudig recept.   Je kunt het gebruiken als broodbeleg maar ook een taart mee opfleuren. De pot jam kan ongeopend een half tot een heel jaar bewaard worden. Na opening dient de pot in de koelkast bewaard te worden.

Dit eenvoudige recept kan ook voor frambozen, bramen en diverse andere zachte fruitsoorten gebruikt worden.

Aardbeienjam

Ingrediënten

  • 500 gram Aardbeien
  • 250 gram Suiker of Geleisuiker
  • 1 Citroen (sap)

Bereiden

  1. Het is allereerst zaak om de potjes en deksels goed schoon te maken met kokend water en ze, op de kop, op een droge theedoek te laten uitlekken. 

  2. Nu kunnen we beginnen met de aardbeien te wassen, drogen en van de kroontjes te ontdoen. Als je wilt kun je ze eventueel lichtjes prakken. 

  3. Zet de pan op het vuur en voeg de suiker, citroensap en aardbeien toe. Breng de massa aan de kook en blijf met een houten lepel roeren tot alles goed gemengd is. Je kunt het mengsel nu proeven en eventueel meer suiker naar smaak toevoegen. 

  4. Zet het vuur wat lager en laat het mengsel 15 tot 20 minuten pruttelen. Controleer regelmatig. Als een druppel van het mengsel op een bord niet meer uitvloeit kan de jam in de potten worden gedaan.

  5. Zet de potten op een vochtige theedoek en vul ze tot aan de bovenrand af. Let goed, op de jam is gloeiend heet. Draai de deksel op de pot en zet de pot omgekeerd op de theedoek en laat de jam afkoelen.