Nou, eigenlijk best veel! Je kan het bijvoorbeeld gebruiken als een heerlijk frisse oppepper voor gerechten, drankjes en sauzen. Ook is citroensap een goede manier voor het voorkomen van het verkleuren van je groente en fruit. Je kan bijvoorbeeld wat citroensap over je appel, avocado of banaan doen. Zo blijft het er lekker vers uitzien. Ook is citroensap een goede dorstlesser. Voeg het sap toe aan koud water en voeg er wat muntblaadjes aan toe. Vind je het toch iets te zuur? Voeg er dan wat citroensiroop, honing of agave siroop aan toe. De ultieme dorstlesser op een zomerse dag! 

Gebruik het als vlekkenmiddeltje

Citroensap kan je ook gebruiken als bleekmiddel voor de was. Voeg een klein beetje vers citroensap (circa 50 ml) toe aan het wasprogramma en laat daarna je was in de zon drogen. Deze combinatie zorgt ervoor dat je gelige kleding weer mooi wit wordt. Ook kan je citroensap gebruiken als vlekverwijderaar. Veeg de vlek eerst zo veel mogelijk droog en giet vervolgens een goede hoeveelheid citroensap over een wijn, gras, tomaat, zweet of andere soort vlek. Zorg dat de vlek goed doordrenkt is met citroensap en wrijf er vervolgens wat zout overheen. Wrijf dit goed in en gooi het vervolgens in de wasmachine. Even wassen en het is weer heerlijk fris en schoon.

Tegen vieze geurtjes

Citroensap is ook een goede geurvreter. Stinkt je ijskast? Drenk een sponsje in citroensap en leg deze in de ijskast. Je kan de citroen ook gebruiken voor de kattenbak luchtjes. Plaats wat plakjes gesneden citroen naast de kattenbak en zeg vaarwel tegen de nare luchtjes.

Om insecten te weren

De sterke citroengeur is ook een uitstekend middel tegen motten, mieren en andere kruipende beestjes. Knijp wat citroensap in je raamkozijn en deuren waar mieren binnen komen of hang bijvoorbeeld een zakje citroenschillen in je kledingkast om motten te weren.

Tegen vet

Je kan citroensap ook gebruiken om vet schoon te maken. Knijp wat citroensap uit over je vette, aangekoekte vaat en laat dit een paar minuten intrekken. Maak vervolgens een mengsel van baking soda en citroensap en veeg hiermee de vetresten zonder moeite weg.

Vergeet de schil niet

De schil van de citroen is ook te gebruiken. Schaaf het bijvoorbeeld door het deeg van je gebak of cake. Dit geeft een lekkere frisse smaak. Zorg er wel voor dat je de citroen goed gewassen hebt voordat je de schil gebruikt. Het kan namelijk zijn dat er nog wat gifresten op de schil zitten. Wil je dit niet op je citroen hebben? Koop dan biologische citroenen. Hier zit geen gif op, omdat bestrijdingsmiddelen bij biologische teelt niet zijn toegestaan. Rasp van de schil alleen het gele gedeelte, het witte gedeelte van de schil is namelijk erg bitter van smaak. 

Citroenen zijn overigens ook erg makkelijk te bewaren. Houd ze buiten de koelkast op een koele plaats. Citroenen blijven ongeveer 1 tot 2 weken goed. Kortom, citroen is een geweldig stuk fruit dat voor allerlei dingen te gebruiken is. Van opkikker van je guacamole tot een natuurlijk schoonmaakmiddel.