Houdbaarheid Wijn

Veel mensen drinken graag een glas Wijn, Rood, Wit of Rosé. Om optimaal van een goed glas Wijn te genieten is het belangrijk om te weten hoelang Wijn houdbaar is. Dus wat is de houdbaarheid van Wijn? Dat hangt af van onderstaande factoren:

Houdbaarheid Wijn

Buiten Koelkast (ongeopend) Koelkast (geopend)
Frisse witte wijn  maximaal 1 jaar 3 – 5 dagen
Lichte rode wijn  maximaal 1 jaar 3 – 5 dagen
Volle, houtgerijpte witte wijn  > 2 tot 4 jaar 5 – 7 dagen
Krachtige rode wijn  > 3 tot 6 jaar 3 – 5 dagen
Zoete witte wijn (dessert)  > 2 tot 10 jaar gemiddeld een maand
Mousserend  > 1 tot 15 jaar 1 – 3 jaar

Houdbaarheid WijnHoe kun je vaststellen of Wijn niet meer goed is?

Afhankelijk van de kwaliteit van de Wijn, Rood, Wit of Rosé is deze minstens 3 tot 5 jaar houdbaar. Een goede kwaliteit Rode Wijn is in principe wel meer dan 10 jaar of langer houdbaar. Een Witte Wijn of Rosé zijn in principe wel meer dan 5 jaar houdbaar. Het gaat dus meer om de kwaliteit van de Wijnen dan de houdbaarheid. Gebruik hierbij zien, ruiken en proeven. Als de kleur verandert, het niet lekker ruikt of zuur smaakt, dien je het product weg te gooien.

Hoe moet je Wijn bewaren?

Je kunt ongeopende Wijn, Rood, Wit of Rosé het beste, liggend, koel en droog bewaren in een gesloten ruimte. Buiten het zonlicht. Zo blijven de Wijnen het beste bewaard.